299 пожара за година в Смолянско, 40 лъжливи повиквания

299 пожара за година в Смолянско, 40 лъжливи повиквания

Интервю с директора на “ПБЗН” в Смолян комисар Красимир Шотаров:

Комисар Шотаров, какво показват резултатите за изминалата година на службата, която ръководите?

Територията на област Смолян се обслужва от девет Районни служби за “ПБЗН”, група “Спасителна дейност” при ОУПБЗН Смолян и един участък за “ПБЗН”, съответно: РС”ПБЗН” Смолян, Девин, Златоград, Мадан, Рудозем, Чепеларе, Доспат, Пампорово, Баните и Участък “ПБЗН” Неделино. През периода 01.01.2013 г. до 31.12.2013 г. на територията на регион Смолян са регистрирани 820 излизания с пожарна и спасителна техника, което е с 381 бр. по-малко в сравнение със същият период на 2012 година. Пожарите от своя страна са намалели със 135 броя и са достигнали до 299, при 434 за предходната година.

Техническата помощ и аварийно-спасителната дейност са намалели с 230 – от 661 за 2012 г. до 431 за 2013 г., дежурствата и занятията са намалели с 4, а лъжливите повиквания са намалели с 19 – от 59 за 2012 г. на 40 за 2013 г.

Разпределението на произшествията, по служби е както следва – най-много произшествия са обслужени от група “Спасителна дейност”– 245 и РС ПБЗН Смолян – 160, следват РС ПБЗН Златоград – 58, РС ПБЗН Девин – 56; РС ПБЗН Доспат– 53, РС ПБЗН Чепеларе -50, РС ПБЗН Мадан – 41, РС ПБЗН Пампорово – 26, РС ПБЗН Баните – 21 и РС ПБЗН Рудозем – 20 бр.

В резултат на възникналите произшествия през отчетния период има трима загинали и един пострадал граждани.

По видове за 2013 г. произшествията се разпределят както следва – пожари без материални щети – 219 при 304 за 2012 г.; пожари със щети – 80 при 130 за 2012 г. ; техническа помощ– 327 при 553 за 2012 г.; катастрофи – 38 при 40 за 2012 г.; лъжливо повикване – 40 при 59 за 2012 г. оказване помощ 44 при 40 за 2012 г.; битови инцидент – 6 и т.н. При направения анализ на произшествията по видове се забелязва намаление на пожарите с материални щети и намаление на пожарите без материални загуби . Намалял е и броя на оказаната техническата помощ.

По отрасли разпределението на произшествията е както следва: “Жилищно стопанство” – 305 бр. при 301 бр. за 2012 г.; “Транспорт”- 172 бр. при 297 бр. за 2012 г. и др.

При направения анализ на произшествията по отрасли се забелязва , че отново най-много произшествия са възникнали в отраслите “Жилищно и комунално стопанство”,“горско стопанство“, „селско и рибно стопанство” и “транспорт”, което се дължи на факта, че част от тези отрасли не подлежат на пряк контрол по линия на “Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност”.

Най голям брой произшествия са възникнали заради природни явления – 171 бр., заради нбрежност при боравене с открит огън” – 64 бр. от късо съединение- 33 бр., самозапалване”- 7 и т.н.

През отчетния период най-много произшествия са възникнали в часовете между 10:00 ч. и 18:00 ч. каквато е и статистиката от последните години .

Какви изводи могат да се направят след този анализ?

При направения анализ на произшествията по видове се забелязва намаление на пожарите с материални загуби и пожарите без материални загуби. Намалял е броят на оказаната техническа помощ и АСД, което се дължи на факта, че през 2013 г. оперативната обстановка и по-специално през зимния период е била по-спокойна по отношение на природни явления и такива от техногенен характер. При направения анализ на произшествията по отрасли се забелязва, че отново най-много произшествия са възникнали в отраслите “Жилищно стопанство”, “Селско и рибно стопанство”, “Горско стопанство” и “Транспорт”, което се дължи на факта, че част от тези отрасли не подлежат на пряк контрол по линия на “ДПК и ПД”. Най- голям дял от основните причини за произшествията се пада на “”Природни явления”, “Небрежност при боравене с открит огън” и “Късо съединение” каквато е и статистиката в цялата страна.

Какви превантивни мерки предприемате за предотвратяване на произшествията?

Дейността по направление на Държавния противопожарен контрол (ДПК) се изразява в две основни насоки – осигуряване на пожарната безопасност през зимния период в началото и края на календарната 2013 г. и осигуряване на пожарната безопасност през пролетно – летния сезон. В тази връзка са изпълнени задачите и мероприятията произтичащи от плановете, графиците и спуснатите указания от МВР и ГД ПБЗН.

През отчетната 2013 г са извършени проверки, както следва: 37 бр. комплексни; 2296 бр. контролни; 2919 бр. тематични; 2 бр. сертификационни; 163 бр. за издаване на документи по искане на физически и юридически лица; 23 бр. по сигнали и предложения на граждани.

За осигуряване на пожарната безопасност на обектите и мероприятията е осигурено взаимодействие със службите на ОД МВР Смолян при:

  • провеждане на специализираните операции, разпоредени от МВР;

  • провеждането на Националния референдум през м. януари и изборите за народни представители през м. май;

  • проверка на взривните складове и магазини за продажба на пиротехнически изделия;

  • проверките на МПС, превозващи груби фуражи.

Във връзка с извършената дейност са изготвени и връчени общо 1234 различни документа (протоколи, разпореждания, АУАН, АУНПН, уведомителни писма и други).

Извършени бяха проверки на обектите за съхраняване и продажба на леснозапалими и горими течности и взривоопасни газове.

Проверени бяха водоизточниците и подстъпите към тях, състоянието на водопроводната мрежа и монтираните пожарни хидранти. Резултатите бяха обобщени и бе предоставена информация до “В и К” Смолян за отстраняване на нередностите.

За осъществяване на държавен противопожарен контрол в инвестиционният строителен процес в началото на годината бяха заведени на отчет и за контрол 880 строежа и обекти за реконструкция. В тези обекти са извършени 471 проверки (броят на проверките е по-малък в предвид на факта, че има строежи, които са “замразени”.) Осъществява се системен контрол на обектите, разрешени за експлоатация без участието на органите за ПБЗН, като периодично се взема информация от съответните Общински администрации.

Изготвени са 98 становища за съответствие на инвестиционните проекти с изискванията за пожарна безопасност. Служители от ОУ ПБЗН – Смолян са взели участие в 120 заседания на областни и общински експертни съвети по устройство на територията, 38 държавни приемателни комисии и са издадени 15 становища за съответствие с изискванията на нормите за ПБ.

За привеждане на строежите съгласно противопожарните строително техническите норми, ефективно се използва правото за вписването на заповеди в заповедните книги на строежите.

Анализът на пожарите показва, че процентът на пожарите, възникнали в обекти, в които се осъществява ДПК, за втора поредна година е 9 %, спрямо общия брой пожари. Запазват се основните тенденции добрите показатели по направление ДПК да влияят в посока на намаление на пожарите в обектите, в които се осъществява ДПК и броят на пожарите с щети да е в пъти по-малък от броя на пожарите без щети или с незначителни такива.

Анализът на дейността по направление ДПК показва, че са проверени основните структуроопределящи обекти за областта. Обхванати са всички дейности свързани с осигуряване на пожарната безопасност. Постигнати са планираните цели по осигурявани на пожарната безопасност в обектите и дейностите определени от ГДПБЗН и ОУ ПБЗН, като приоритетни.

През 2013 г. служителите от група Планиране и превантивна дейност са извършили проверки в 103 потенциално опасни обекта (производствени, съхраняващи или използващи химични вещества и водни обекти) Извършени са и 92 проверки в обекти с масово пребиваване на хора (административни и обществени сгради). Проверени са съответните аварийни планове и са дадени необходимите разпореждания за актуализиране на същите.

Особено внимание бе отделено на хидротехническите съоръжения. Проверени бяха 19 бр. язовири и хвостохранилища и 32бр. ВЕЦ-ове и МВЕЦ-ове. Заключенията на междуведомствена комисията, назначена от областния управител на Област Смолян, в която участвуваха членове от ОУ ПБЗН, бяха основание да сигнализираме Окръжна прокуратура и МОСВ за четири броя язовири в състояние “предаварийно” и три язовира в „неизправно – неработоспособно”.

Извършени са също така 73 проверки на 40 колективни средства за защита (КСЗ). За констатирани нарушения в тях са връчени 10 констативни актове. Извършена е актуализация на картотеката на колективните средства за защита.

Анализът показва, че осигуреността на населението в област Смолян е изключително ниска, само 4,22 %. Най-честите нарушения при КСЗ са не обслужване на монтираните в тях съоръженията и липсата на служители за поддържане на съоръженията, което се дължи на празноти в нормативната уредба.

През отчетния период са проверени складовете за индивидуални средства за защита в десетте обшини на област Смолян. В три общини – Смолян, Денин и Мадан частично са обновени индивидуални средства за защита. В община Баните наличните са освидетелствувани за годност за още две години.

Поради финансови затруднения процесите по подмяна и освидетелствуване на наличните ИСЗ се осъществява бавно и поетапно.

Под 50 % е осигуреността с ИЗС в общините – Девин, Рудозем и Неделино, като много ниска е осигуреността в община – Неделино 12 % .

Три общини – Борино, Доспат и Мадан са с осигуреност малко над 50%.

Вирни се горе