28-ият параклис осветиха на Голяма Богородица в Момчиловци

28-ият параклис осветиха на Голяма Богородица в Момчиловци

Днес – на големия християнски празник Успение Богородично, в Момчиловци бе осветен 28-ият параклис, носещ името на Св. Андрей Първозвани. Храмът бе построен за няколко месеца след подетата инициатива от местното семейство Мария и Димитър Марински, основни спонсори за святото дело. “В Момчиловци има много параклиси, но посветен на Св. Андрей нямаше. Отдавна искам да построим такъв храм, сега съм доволна, че се случи”, коментира Мария. Мястото, където се издига параклисът е преотстъпено от Васил Канев. То е емблематично за Момчиловци, по маршрута за друг често посещаван параклис – Св. Никола, съобщи кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

" Св. Андрей Първозвани е светецът, който пръв започва да проповядва православната вяра след Христос. Почитаме го на 30 ноември. От днес нататък на тази дата тук ще има водосвет и курбан за здраве!", каза енорийският свещеник Николай Рангелов, който освети новопостроения параклис с водосвет.

За кратко време момчиловски майстори построиха новата малка църквичка. С нея броят на параклисите в Момчиловци и около селото става 28. Голяма част от тях са свързани в пешеходни маршрути, предпочитани от туристите през лятото, посочи кметът на населеното място

Вирни се горе