26 юни е Международен ден за борба с наркотиците и наркоманното поведение

26 юни е Международен ден за борба с наркотиците и наркоманното поведение

26 юни е датата, на която всяка година отбелязваме Международния ден за борба с наркотиците и наркоманното поведение. Тя е обявена за такава от Организацията на обединените нации през 1987 г., а Службата на ООН за наркотиците и престъпността периодично поставя определен акцент във връзка с честването й. 2011 година продължава темата на миналата 2010-та, и подчертава вредата за здравето от използването на дрога, съобщи Деница Иванова, ст. експерт „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, РЗИ – Смолян. Първата представа, извикана в съзнанието ни при думите „дрога” „наркотици” и „наркомания”, се отнася до многобройните забранени от закона психоактивни вещества. Те обхващат смъртоносната гама от канабиса, през амфетамините, екстази, кокаина и хероина до т. нар. „дизайнерски” наркотици. Съществено е, обаче, да осъзнаем, че едно от най-опасните наркотични вещества, е законно и присъства всекидневно в бита ни – алкохолът! Алкохолът и последствията от злоупотребата с него са комплексен проблем. Прекомерната му консумация е пагубна както за здравето, така и за психо-социалното развитие и функциониране на личността. Освен това, твърде често той посяга на благополучието не само на пиещия, но и на хората около него. Ситуацията придобива още по-тъмна окраска, ако е налице не просто „проблем с пиенето”, а алкохолизъм, т е. психическа и физическа зависимост. Според данни на Световната здравна организация злоупотребата със спиртни напитки предизвиква годишно смъртта на 2.5 милиона души по света. Всяка година 320 000 млади хора (на възраст между 15 и 29 години) умират по причини, свързани с употреба на алкохол. Алкохолът се оценя като третият в света и вторият по значимост в Европа фактор за смъртност, инвалидизиране и влошаване на здравето. Той е и главната предпоставка за някои невро-психиатрични разтройства, като алкохолната болест и епилепсията, а също и за други незаразни болести като сърдечно-съдовите, цирозата на черния дроб и много видове рак. Вредното влияние на пиенето се свързва и с редица инфекциозни заболявания като туберкулоза, СПИН и болестите, предавани по полов път. Това се дължи на факта, че алкохолът има отслабващ ефект върху имунната система на болния. Не на последно място, значителна част от проблемите, предизвикани от спиртните напитки, са преднамерените или неволни наранявания, включително пътни злополуки, насилие върху други лица или самоувреждане, обясни още Деница Иванова. Една от главните задачи пред общественото здраве се състои в предотвратяване на злоупотребата с алкохол сред младите хора. Доклад на СЗО от 2001 г. алармира, че алкохолът навлиза все по-широко в начина на живот на младежите навсякъде по света. Изводи от международното проучване гласят още, че:

  • Тенденция в повечето страни е младите хора да започват да пият на все по-ранна възраст, като често те не просто експериментират, а консумират сериозно.

  • Ранният старт в пиенето повишава риска на по-късен етап от живота от формиране на алкохолна зависимост и травми по причина употреба на алкохол.

  • Наблюдава се глобализиране на усилията на производителите на алкохолни напитки да утвърдят пиенето като неотменна част от начина на живот и културата на модерните млади, включително и чрез опити да се направят напитките по-привлекателни и по-достъпни като цена.

Ситуацията в България не е по-различна. Резултати от национално представително изследване сред ученици на възраст 15 – 19 г от 2003 г. показват, че всеки 10-ти гимназист в страната ни редовно употребява алкохол. Поради значимостта на проблема с юношеското пиене, през новата учебна година Регионалната здравна инспекция в Смолян планира здравно-превантивни дейности в тази сфера. Ще се проведе и анкетно проучване сред смолянските ученици за установяване знанията им за въздействието на алкохола, нагласите, и навиците им за употреба. В по-голям мащаб се очаква скоро да бъде и приета национална програма за ограничаване злоупотребата с алкохол в страната с продължителност пет години.

Вирни се горе