250 кода за достъп до електронните услуги са издадени за последните три месеца в офиса на НАП в Смолян

250 кода за достъп до електронните услуги са издадени за последните три месеца в  офиса на НАП в Смолян

През последното тримесечие на 2015 г. са издадени 250 кода за достъп до електронните услуги на НАП, отчитат от Смолянския офис. Персоналният идентификационен код (ПИК), издаван на клиентите на Национална агенция за приходите, може да бъде получен от всеки от офисите на НАП в страната.

Издаването на ПИК е безплатно, отнема няколко минути, а най-новите електронни услуги на агенцията, достъпни с ПИК за физическите лица, са:

  • подаване на осигурителна декларация образец 7 – (задължително изисквана от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравноосигурителни права;

  • подаване на декларация образец 5 – (подавана от самоосигуряващи се лица, когато се осигуряват само във фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване)

  • възможност за автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията;

  • декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице;

  • уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори.

Услугата „Справка за достъп до електронните услуги на НАП, обобщена“ позволява на притежателите на ПИК и Е-подпис, с пълен достъп до Е-услугите на НАП, да проверят кой има право да подава данни към Агенцията и да прави справки от тяхно име, както и нивото на достъп на упълномощените лица. По този начин задълженото лице може да осъществява ефективно контрол и да предотврати злоупотреби с подаването на дънни от негово име към НАП. Допълнителна информация за услугите с ПИК може да бъде получена от сайта на НАП www.nap.bg или на информационния телефон 070018700.

Вирни се горе