21 пожара гасили през май огнеборците, един човек загина

21 пожара гасили през май огнеборците, един човек загина

През месец май 2012 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 62 произшествия, от които 21 пожара, 30 пъти оказване на техническа помощ и са проведени 11 аварийно-спасителни дейности. Това съобщиха от ОУ “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян.

9 от пожарите са с щети. При най-големия от тях е опожарена 200 дка гора и лесонепригодни площи, като причина за произшествието е мълния. В пожарите от битов характер са унищожени 53 кв.м. покривна конструкция и домашно имущество, отчитат огнеборците.

В следствие на пожар, в посочения период е загинал един човек. Произшествието е възникнало в павилион за пазач в к.к.Пампорово, като причината е в процес на изясняване.

Пожарите без нанесени материални щети са 12, 5 от тях в комини на жилищни сгради, 3 – в сухи треви и пасища, а останалите – в отпадъци и контейнери. Най-много от произшествията са възникнали в РС Смолян – 10, в РС Чепеларе – 8, Девин – 4 и т.н.

Топлото време благоприятства за туризъм сред природата. В тази връзка ОУ “ПБЗН” – Смолян призовава всички посетители на горите да спазват правилата за пожарна безопасност и да не палят огън извън обозначените за целта места.

Напомняме, че при извършването на селскостопанска дейност в земеделския фонд в съседство с горските територии е забранено паленето на огън през пожароопасния сезон, обясниха от пожарната. Всички нарушители носят административно – наказателна отговорност съгласно Закона за горите и Закона за МВР. При забелязване признаци на пожар, незабавно звънете на телефон 112!

Вирни се горе