200 ловци блокират пътя за Смолян

200 ловци блокират пътя за Смолян

Дружинките искат край на касапницата на дивеча и премахване на капаните и загражденията

Над 200 ловци от Асеновград, Пловдив, Смолян, Русалско и Чепеларе блокират републиканския път Пловдив – Смолян в петък по обяд. Те ще застанат на пътя и няма да пропускат автомобили за около час от името на близо 12 000 ловци и рибари в района. Искането им е за промяна в Закона за лова, който допуска самоволията в частните ловни стопанства. Всички капани и заграждения да бъдат премахнати, настояват авджиите, пише Марица.

Кметът на Хвойна вече е дал разрешение за протестната акция. Настояваме да се промени законът така, че да се ограничат максимално своеволията на частните ловни олигарси. Капаните, които те поставят, за да примамват животните към своите територии, оставят хектари земи без дивеч, нарушават екоравновесието и лишават редовите ловци от достъп до животните, алармира шефът на ловно-рибарското дружество „Сокол” – Асеновград, д-р Георги Хаджиламбрев. Загражденията водят и до нарушаване на правата на собственици на частни имоти, до които те нямат достъп.

Търпението ни преля, категоричен е един от организирането на митинга д-р Хаджиламбрев.

Някои от стопаните концесионери са коректни и не са агресивни в действията си, но има и такива, които са безогледни единствено с цел да си захранят собствените ловни полета, обяснява още д-р Хаджиламврев.

Следващата стъпка ще бъде блокиране на пътя Пловдив-Кърджали, след месец и на автомагистрала „Тракия”.

Вирни се горе