200 кг. хартия са дали за рециклиране от НАП в Смолян

200 кг. хартия са дали за рециклиране от НАП в Смолян

Националната агенция за приходите спечели втора награда в категорията „Обществени организации, общини и държавни структури” на ежегодния конкурс „Най-зелените компании”. Приходната агенция в момента изгражда единна система за управление на околната среда, която ще регулира дейностите на приходното ведомство, влияещи върху средата. В НАП от повече от две години е въведен безхартиен вътрешен обмен на документи, система за рециклиране на употребяваната хартия и механизъм за събиране на опасни отпадъци (вижте прикачени част от материалите от кампанията за популяризиране на инициативата в НАП).

В централата на приходното ведомство се осъществява пилотен проект за оптимизиране на разходите за топлинна енергия, който намалява потреблението й средно с 20 на сто, съобщиха от агенцията.

За последната година служителите на НАП в Смолян са предали за рециклиране близо 200 кг. хартия. През 2012 г. от НАП започнаха да връчват решенията по обжалваните актове по електронна поща, законодателно бе премахната необходимостта търговците да съхраняват контролните ленти на касовите си апарати на хартия. Вместо това данните за извършените продажби се пазят в електронен вид, а фискалните устройства подават информацията директно в сървърите на НАП. Ефектът от последните две мерки се измерва с около 5000 тона спестена хартия годишно, изчислиха още от НАП.

От агенцията насърчават служителите и посетителите си да използват екологични способи за придвижване, изграждат се рампи за велосипеди. „Държавната администрация има огромен потенциал за промяна по отношение на зелените политики. Дължим на клиентите си и на природата по-отговорно отношение към ресурсите, а и към разходите ни за горива и енергия, каза на награждаването директорът на „Комуникации” в НАП Росен Бъчваров.

Вирни се горе