20 дка смесена гора и 60 дка лесонепригодни площи са изгорели през септември в региона

20 дка смесена гора и 60 дка лесонепригодни площи са изгорели през септември в региона

През месец септември 2013 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 62 произшествия, от които 18 пожара, 30 пъти оказване на техническа помощ и са проведени 8 аварийно-спасителни дейности.

От възникналите пожари 5 са с нанесени щети, отчетоха от пожарната служба в Смолян.

При пожарите с нанесени материални щети са унищожени 20 дка смесена гора и 60 дка лесонепригодни площи, както и една селскостопанска постройка.

През месец септември произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението”, са както следва: РС Смолян – 12 броя; РС Чепеларе – 3 бр.; РС Девин – 4 бр.; РС Доспат – 2 бр., РС Златоград – 8 бр., РС Мадан – 2бр., РС Баните – 2 бр., РС Рудозем – 1 бр. и РС Пампорово – 3 бр., група “Спасителна дейност” – 25 бр.

ОУ ПБЗН – Смолян напомня, че при извършването на селскостопанска дейност в земеделския фонд в съседство с горските територии е забранено паленето на огън през пожароопасния сезон, който в област Смолян е в сила до 30 октомври съгласно Заповедта на Областния управител. Също така ОУПБЗН призовава всички посетители на горите да спазват правилата за пожарна безопасност и да не палят огън извън обозначените за целта места.

Настъпи отоплителния сезон и започна експлоатацията на отоплителни уреди в домакинствата. Огнеборците напомнят на гражданите, че за да не възникват пожари, е необходимо да спазват правилата за пожарна безопасност:

— да използуват само изправни и стандартни отоплителни уреди;

— да не оставят без наблюдение включени отоплителни уреди и същите да се експлоатират съгласно инструкциите на производителя;

— изхвърлянето на пепел и жарава от печките с твърдо гориво да се извършва на обезопасени места;

— почистването на комините се извършва ежегодно преди отоплителния сезон, само с механични средства.

Вирни се горе