19 деца до 3 г. от областта са без ваксини, родителите не искат да им се поставят

19 деца до 3 г. от областта са без ваксини, родителите не искат да им се поставят

Имунизациите спасяват човешки живот. Спирането им ще доведе до завръщането на най-страшните болести от миналото. Това стана ясно по време на кръгла маса „Ваксините – здраве в бъдещето”, провела се в края на миналата седмица в Смолян. Инициативата, организирана от Регионалната здравна инспекция, Ротари клуб – Смолян и фирма „Claxo Smith Kline„ постави началото на изявите във връзка с Европейската имунизационна седмица в страната ни. Форумът бе открит от кмета на общината Николай Мелемов, който изрази готовност и за бъдещо сътрудничество по въпросите, касаещи подобряване здравето на населението. Участие в срещата взеха лекари, медицински специалисти, граждани, студенти и журналисти. Събитието уважиха председателят на здравната комисия към Народното събрание д-р Даниела Дариткова, зам.-областният управител инж. Чавдар Фурлански и секретарят на община Смолян Замфир Копчев.

Ваксините са едно от най–големите постижения на профилактиката, защитаващо не само отделния индивид, а и цялата общност. Като мощно средство срещу инфекциозните болести те доведоха до промени в човешката история с изкореняването на много страшни инфекциозни болести причинили в миналото масови бедствия и мор сред хората. В наши дни не познаваме болести като вариола, чума, холера, дифтерит…промени се и нашата памет, което вероятно е една от причините сега много хора да имат различно отношение към ваксините и да се появи антиваксиналното движение в Европа през последните години, каза директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева. Тя посочи, че случаи на отказ от задължителните имунизации има и в нашата област. Директорът на дирекция „Надзор на заразните болести” д-р Сийка Чернева уточни, че до момента 19 деца до тригодишна възраст от общините Смолян, Мадан и Рудозем са без извършени имунизации заради отказ от родителите по различни причини – страх от нежелани реакции, прочетена информация в интернет, убеденост, че хомеопатичните препарати заместват ваксините.

Поканихме тези родители да присъстват на форума, за да дадем повече яснота за ползите от ваксините и реалните рискове от тежките усложнения при ваксинопредотвратимите болести, ако децата не са имунизирани, заяви пред присъстващите д-р Кубатева. Полиомиелитът е едно от най-страшните, тежки и фатални заболявания, предизвикващи парализа до 48-я час от заразяването. Може да се развие във всяка възраст, но засяга най-вече децата. През 1985 година са регистрирани 350 000 заболели деца в 125 страни. Данните будят тревога сред ротарианците и борбата срещу това заболяване става една от значимите каузи на Ротари Интернешънъл. Събраните от тях финансови средства се използват за закупуване на ваксини и имунизирането срещу детски паралич на над 2 500 000 000 деца от цял свят. Резултатите са впечатляващи – каза президентът на Ротари България за 2008 – 2009 година доц. Любен Атанасов. Той посочи, че през 2011 г. са регистрирани 341 случая на полиомиелит в т.н. епидемични зони – страните Пакистан, Афганистан, Индия и Нигерия и 309 случая в други държави.

Целите, които си поставя Ротари са свързани с тоталното премахване на полиомиелита до 2014 година. Според доц. Атанасов, ако се спре работата по имунизиране на децата, до 2050 година ще има 855 000 починали, 4 000 000 парализирани деца и 40 000 000 деца инвалиди. В същото време ще трябва да се изразходват 67 млрд. долара за осъществяване на контрол и 128 млрд. долара за медицински грижи на пострадалите от заболяването. Ето защо борбата срещу полиомиелита сега изисква повече иновации и политическа ангажираност, отколкото всеки друг път през своята 20-годишна история.

Ваксините са нашата гаранция за бъдещето, каза и националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. В навечерието на Европейската имунизационна седмица, която ще премине под мотото: „Предотврати заболяването, защити хората, ваксинирай ги!”, тя призова за повече разговори по темата – за ползите от имунизациите и дългът ни като родители да осигурим добро бъдеще на децата си. Една от приоритетните задачи в европейския регион на Световната здравна организация е да се осигури висок имунизационен обхват.

Обхващането на всяко дете с нужната имунизация е особено важно в наши дни. Заради по-ниския имунизационен обхват през последните години в страната ни, отново се регистрират макар и единични случаи на детски паралич, а през 2010г. възникна епидемия от морбили , при която заболяха 22 000 души, посочи проф. Кожухарова. Причините са пропуснати имунизации или реимунизации. Според националния консултант по епидемиология, инвестицията във ваксините се усеща след години и затова може да се нарече „инвестиция в бъдещето”. Като пример посочи имунизацията срещу човешкия папилома вирус. През 2012 г. ще бъдат имунизирани 12 – годишните момичета, но реално резултатът ще е видим след 20 години. В България няма толкова силно антиваксинално движение както в Европа, но все пак не трябва да забравяме отговорността си, особено към децата, добави още проф. Кожухарова.

Според д-р Даниела Дариткова имунизационният календар в България е едно от добрите неща в областта на здравеопазването, особено след неговата актуализация през 2010 г. и въведената от 2012 г. ваксина срещу човешкия папилома вирус. Предприети са и конкретни мерки за повишаване на имунизационния обхват, като получаване на детски надбавки след представяне на бележка за извършена ваксинация и ангажиране на повече здравни медиатори за работа в ромските общности. Въпреки това счита, че продължаването на инвестициите в превенцията и профилактиката, във ваксини, е инвестиция в бъдещето на нацията. В навечерието на Световния ден на здравето тя пожела на присъстващите медици здраве, много лични успехи, удовлетвореност и да срещат само добри думи от хората, за които се грижат.

Срещата завърши с молебен за здраве и благоденствие, отслужен от архимандрит Висарион в храм „Свети Висарион Смоленски”.

Вирни се горе