18 автомата на самообслужване от Смолянско вързани с НАП

18 автомата на самообслужване от Смолянско вързани  с НАП

До момента около 18 автомата на самообслужване в Смолянско имат дистанционна връзка за отчитане на оборотите в сървърите на НАП. 15 от тях са за продажба на стоки и 3 бр. са от друг вид автомати. По данни на бранша в страната оперират между 15 000 и 2500 машини.

Автоматите, които нямат дистанционна връзка за отчитане на оборотите в сървърите на НАП от четвъртък, 1 ноември ще бъдат запечатвани, а машините на които няма обозначение за собственика им, могат да бъдат иззети, съобщават от Националната агенция за приходите. Законът задължи собствениците на автомати за самообслужване да свържат устройствата си с НАП до края на октомври. Работата на вендинг машини без фискални устройства може да доведе и до налагане на санкция, достигаща до 10 000 лв., предупреждават още от приходната агенция, обясниха от приходната агенция в Смолян.

От 1 ноември инспекторите на НАП ще проверяват преимуществено автоматите на самообслужване. Отсрочка не е предвидена, добавят от приходното ведомство.

За клиентите на автомати на самообслужване е важно да знаят, че номерът на касовата им бележка се изписва на електронен дисплей, хартиен касов бон не се отпечатва. Вижте видео с информацията, която се изписва на дисплея на вендинг машина, свързана с НАП. „Няма причини да отлагаме контролните действия. Законът е еднакъв за всички и не може да има един сектор, който да е привилегирован. Над 350 000 търговци вече изпълниха изискването, вярвам, че и вендинг сектора можеше да го направи”, каза по повод изтичащия срок Васил Панов, директор „Контрол” в НАП.

Вирни се горе