16-годишният Махмуд душил друго дете в Центъра за настаняване в Смолян

16-годишният Махмуд душил друго дете в Центъра за настаняване в Смолян

Нови инциденти с насилие в Центъра за настаняване в Смолян

За нови инциденти за насилие в Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания, съобщи Дарик. Единият инцидент е бил между две деца, като отново в сбиването е бил намесен 16-годишният Махмуд, който в края на септември нападна възпитателка в центъра с лопата. В другият пък, 14-годишен посегнал с гребло върху персонала на Центъра. Информацията за двата случая бе потвърдена и от полицията, както и от ръководството на Центъра.

„На 20 ноември при нас е получен сигнал от временния ръководител на центъра, че на 13 ноември, станалият популярен Махмуд Благоев е хванал за гушата друго дете на 14 години, което е също от центъра. Стискал го е и е направил опит да го удуши, като по данни на жалбоподателя по-малкото дете е припаднало“, съобщи директорът на полицията в Смолян старши комисар Николай Димов.

Според полицейския началник, в момента се извършва проверка от служител на детска педагогическа стая и предстоят материалите да бъдат докладвани в прокуратурата. От полицията уточниха, че от въпросната институция ги търсят доста често и че подобни инциденти не са рядкост.

Според държавното обвинение в Смолян, заради късното подаване на сигнала, не са установени никакви телесни увреждания по тялото на Димитър.

„Имало е някакво сбиване между децата, но когато е сигнализирано за инцидента, защото това не се е случило веднага, вече момчето е нямало никакви следи, било то синини или други причинени телесни увреждания. Вероятно е била лека травмата. В момента преписката е изпратена до местната комисия, с оглед налагане на наказание на Махмуд“, коментира районният прокурор Георги Карпаров.

„Да, има такива инциденти. След първият, в който е имало сбиване все още не съм била на чело на структурата, но доколкото знам веднага е била извикана полиция и след тяхната намеса се е успокоила ситуацията“, коментира Мирослава Карабиберова, временно изпълняваща длъжността директор на Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания.

Относно вторият инцидент, с 14-годишното дете, който е бил потърпевш в първият скандал, Карабиберова обясни, че е станал по време на работа в двора.Той е станал в средата на миналата седмица.

Карабиберова припомни, че в Центъра са настанени деца с увреждания и от части не носят отговорност. Отново се подчерта, че има сериозни затруднения и с намирането на желаещи да работят в подобни институции.

Припомняме ви, че 16-годишното дете бе настанено за месец в клиниката по „Детска психиатрия“ в Александровска болница в София, заради извършването на психиатрична експертиза, след нападението му с лопата върху 60-годишна възпитателка. Броени дни след прибирането си в Смолян, отново има регистриран инцидент с него.

Вирни се горе