1350 участници се включват в Родопи фест 2014

1350 участници се включват в Родопи фест 2014

В предстоящия „Родопи фест 2014” ще се включат 1350 участници от 3 до 83 години, съобщиха на пресконференция организаторите от община Смолян. Най-малкият самодеец е 3-годишният Васил Чечков, внук на родопската певица Юлия Кичукова. Най-възрастният е гайдарят Стою Чонгаров от село Бостина, роден през 1931 година.

С всяко издание расте броят на желаещите да пеят и играят – началото бе поставено с 900 участници, вторият фестивал привлече над 1000, а това лято те ще надминат 1350, каза пред журналисти Валя Василева, директор на общинска дирекция „Обществени дейности и заетост“.Тя заяви още: „Убеждаваме се на колко много хора е нужно творчеството, макар и в кризисно време. А може би точно затова, тъй като общуването с културните ценности дава упование и опора на човека да преодолява несгодите. В този смисъл Родопи фест е важен, защото философията на фестивала е публиката да бъде участник в проявите и със сигурност всеки може да се залови на най-дългото родопско Орфеево хоро.”

Надяваме се за пореден път да се получат хубави празници за гражданите и гостите на Смолян, тъй като не се съмнявам в добрата организация, изрази своята увереност и зам.-кметът Марин Захариев. Иновативното културно събитие стартира през 2012 година по проект на общината, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 година“. С него се дава възможност за изява на млади и стари, както и на представители от малцинствата, които обичат изкуствата и културата. Откриването на „Родопи фест” се съчетава с Празника на Смолян – 18 юни. На тази дата през 1960 година е подписан указът за сливането на трите селища Смолян, Райково и Устово в единен град. Настоящият фест е организиран изцяло със средства на общината в изпълнение на изискванията за устойчивост на проекта, но няма да отстъпва по наситеност и яркост на предишните издания, посочи Марин Захариев.

Проявите стартират с детско шоу, подчинено на темата за Орфей. В него ще пресъздадат на сцена Орфееви приказки всички детски градини и училища в града. Официалното откриване на „Родопи фест” е от 18,30 часа на 18 юни с концерт „Орфеева лира”. Два дни са посветени на младежката градска култура Стрийт енерджи – графити конкурс, ателиета по брейк и хип-хоп танци, брейк-денс и бийтбокс пърформанс, диджей парти. Младите актьори от театралната школа „Юлия Огнянова” и от младежкия театър „Ирис” ще представят откъси от „Забравените от небето” и „Женско царство” във вечерта на родопските говори, в която освен лакърдиите на смолянските зевзеци ще прозвучат и цигански песни, приказки и танци. В последните два дни под мотото „Родопейци” ще се надпяват и надиграват самодейците от 20 читалища в общината. Всички тях, които безвъзмездно показват своето изкуство, ще ги обедини Орфеевото хоро около паметника на Орфей и Евридика на Амфитеатъра. Обявеният фотоконкурс отправя предизвикателство към фотографите да запечатват със своите камери най-атрактивните моменти от всички прояви. Публиката на сайта „Родопи фест” ще избира най-впечатляващите кадри.

Вирни се горе