1185 фирми са подали декларации за облагане с корпоративен данък в Смолянско

1185 фирми са подали декларации за облагане с корпоративен данък в Смолянско

По-малко от две седмици остават до изтичането на крайния срок за подаване на декларациите за облагане с корпоративни данъци. 1185 фирми са подали декларации за облагане с корпоративен данък в Смолянско, съобщи пресаташето на данъчното Недялка Чавдарова. Близо 600 от тях са получени в НАП по електронен път, подписани с електронен подпис.

Тази година срокът изтича на 2 април, тъй като 31 март се пада в събота и е почивен ден. До тази дата формулярите трябва да бъдат подадени в НАП, а дължимият данък да бъде платен. Всички фирми, които изпратят формуляра по Интернет, подписан с електронен подпис, получават отстъпка от 1% от дължимия корпоративен данък, но не повече от 1000 лв., обясни Чавдарова.

Заедно с годишните декларации за облагане с корпоративни данъци дружествата са задължени да подават и годишни отчети за дейността. Дружествата могат да избират къде да подадат годишните отчети за дейността си. Възможностите са или по електронен път в Националния статистически институт (НСИ), задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП.

Декларация подават всички търговски дружества, независимо от това дали са осъществявали дейност през 2011 г. Фирмите, които не са извършвали дейност през миналата година подават специална корпоративна декларация – образец 1010а. Декларацията се подава от данъчно задължените лица или от техен упълномощен представител в териториалната дирекция на НАП по регистрация. Тя може да се подаде също по пощата с обратна разписка, на място в определени пощенски станции, където служителите издават входящ номер. Списъкът на кодовете за видове плащане, номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП, както и повече информация за плащането на данъци и осигуровки по Интернет, можете да намерите в рубриката “Плащане” на сайта на НАП – www.nap.bg, допълниха от данъчно.

Вирни се горе