115 г. от рождението на проф.Константин Чилов ще отбележат в традиционните Чилови дни

115 г. от рождението на проф.Константин Чилов ще отбележат в традиционните Чилови дни

115 години от рождението на чл.-кор. проф. Константин ЧИЛОВ (1898 – 1955) ще бъдат отбелязани в рамките на 16-тите традиционни автентични ЧИЛОВИ ДНИ.

Съорганизатори на събитието са Министерството на здравеопазването, Български лекарски съюз, БАН, Съюзът на учените в България, Медицинските Университети – София и Пловдив, Нац. Алианс “Живот за България”, Съюзът на българските медицински специалисти, с. Славейно и в. “Български лекар”, съобщи д-р Тотко Найденов.

На 15 май от 15 часа ще се проведе Тържествено събрание в БАН. На следващия ден – от 13 часа в МУ – Пловдив – научна част.

На 19-ти май, неделя, от 12 ч., в Къщата-музей “Проф. К. Чилов”, с. Славейно, Свещено място на българската медицина – поклонение пред гроба на проф. Чилов и връчване на едноименната награда на проф. Стефан Горанов от Пловдив, нац. консултант по хематология.

ЧИЛОВИ ДНИ са създадени през 1998 г. от д-р Тотко Найденов, със съдействието на БЛС председател д-р Димитър Игнатов), Община – Смолян (кмет Костадин Чаталбашев), Окръжна болница – Смолян (гл. лекар д-р Тодор Кумчев)и Кметство – с. Славейно (кмет Георги Чинков), и от тогава се провеждат ежегодно през м. май. Учредява се и едноименната награда, която се присъжда, съвместно със здравния министър и председателите на БАН, БЛС и СУБ, на виден български интернист. Пет години по-късно Чиловите дни са подмолно патентовани от крадци на интелектуален продукт и се провеждат паралелно под същото име от тях; те присъждат и същата награда на други призьори. Така се получава непочтено и неколегиално дублиране, което се приема много болезнено както от създателите на проявата, така и от самите славейновци. Няколко пъти д-р Найденов предлага на своите плагиати колегиално сътрудничество, но не получава отговор, обясни той. От м. г., съгласно Решение на Кметското наместничество – Славейно, то признава за автентични само оригиналните Чилови дни и ще отваря Къщата-музей само на неговите създатели и организатори.

По инициатива също на д-р Тотко Найденов, през 2004 г. с. Славейно получава уникалното звание “Свещено място на българската медицина”; пак по негово предложение тогавашният кмет на Смолян поръчва табела “Добре дошли в Славейно, Свещено място на българската медицина”, която те откриват съвместно през 2005 г.; тя стои отстрани на шосето пред селото и посреща всеки негов гостенин.

Елате на традиционните автентични Чилови дни на 19 май, 12 ч., в с. Славейно, призова д-р Найденов.

Вирни се горе