Затварят клиничните пътеки от Нова година?

Затварят клиничните пътеки от Нова година?

От Нова година се променя финансирането на болниците, обяви министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Клиничните пътеки много изкривяват формирането на заплатите, работата на лекаря, пречат дори и на пациента, а понякога са и вредни за него, заяви министърът. Думите му бяха по повод вчерашен протест на медици в МБАЛ “Св. Иван Рилски” заради все по-ниското, според тях, качество на лечението.

Изтичането на лекари и медицински сестри от България ще бъде спряно само чрез промяна на финансирането на болниците и повишаване на заплатите, категоричен бе Стефан Константинов и допълни, че иска да се стимулира работата в България.

В началото на месеца здравният министър обяви някои готвени промени в Закона за лечебните заведения, според които по клинични пътеки за лечение на по-леки диагнози престоят на пациентите в болница ще бъде съкратен до един ден.

Той припомни, че клиничните пътеки обикновено имат минимален престой от 3, 5, 7 дни. Според д-р Константинов обаче в момента болниците пускат пациентите си вкъщи, но ги водят в болниците. “Когато мине Здравната каса на проверка казва: „А, тук има хора, които се водят на лечение, а в момента не са в болниците и ние ще ви накажем, защото вие източвате Здравната каса”. Трябва да престанем да се лъжем един друг и да залагаме на подобни ограничителни начини, смята министърът.

Болниците трябва да подават информация реално колко пациенти са хоспитализирани. Така лечебните заведения няма да въртят пациенти по клинични пътеки, категоричен е министърът. “Когато има клинична пътека, има пациент. Когато пътеката е скъпа, пациентите стават много. Когато пътеката е евтина, те стават малко. Когато я няма, на практика ние такива пациенти все едно че нямаме. Това е погрешно. Това изкривява медицината и не ни позволява да взимаме правилни решения”, коментира д-р Стефан Константинов.

Очаква се клиничните пътеки да бъдат заменени от метода на на диагностично-свързаните групи (ДСГ). При тези групи заплащането на разходите при лечението се обвързва с придружаващите заболявания и усложнения на пациентите, техните пол и възраст. Това дава възможност на болниците да получават по-адекватно финансиране за разходите, които правят при лечението на всеки отделен случай.

Вирни се горе