Вижте дали на Еньовден слънцето "играе" - ако да, носи щастие

 Вижте дали на Еньовден слънцето "играе" - ако да, носи щастие

В неделя погледнете слънцето. Ако играе, значи ще бъдете щастливи през цялата година. Вижте и сянката си. Ако е цяла, ще сте здрави, ако е наполовина или увредена по някакъв начин, трябва да се пазите от болести и несгоди.

И това не е, защото е неделя, а защото е 24 юни – Еньовден. Народът го нарича още Яньовден и Драгойка. На този ден билките имат най-целебна сила през цялата година, за което има и научни доказателства.

Един от най-светлите и слънчеви празници – Еньовден, е с езически корени. Дори в Синодика на цар Борил е засвидетелствано много бурното му празнуване. Едва през 18 век – през епохата на Възраждането, когато българската църква се ръководи от гръцката патриаршия, започва да замира жизнеността на този празник, но той се е съхранил и до ден днешен, каза в интервю за Дарик уредничката в Етнографски музей Пловдив Грозделина Георгиева.

Както вече споменахме, на този ден билките имат най-голяма лечебна сила. От Еньовден нататък те се превръщат просто в едни благоуханни треви. Възприето е на Еньовден да се наберат 77.5 билки за 77.5 болести. Прави се венец, през който всеки се провира, за да бъде през цялата година здрав и благополучен.

Един много стар гадателски обичай се е запазил до ден днешен – това е пророкуването за женитба на Еньовата буля, каза Грозделина Георгиева. През годините този ритуал напуска общността на младите и неомъжени момичета и често към него се присъединяват и по-възрастните – майки и бащи, каза още уредничката и допълни, че на празника, ако за музея е работен ден, Еньова буля се прави там с най-голямо удоволствие.

Имен ден празнуват Еньо, Енчо, Ена, Енина, Еница, Енка и Радена.

Вирни се горе