Цветелина Бориславова оглави класацията на ”Forbes България”

Цветелина Бориславова оглави класацията на ”Forbes България”

Собственикът на Българо-американската кредитна банка Цветелина Бориславова е начело на класация на списание “Forbes България” за най-влиятелните жени в страната. Списъкът включва 25-те дами, които според изданието, имат най-голямо значение за България към момента на обявяването му.

Подреждането е направено по същите критерии, по които Forbes от много години прави своите класации на най-влиятелните хора в света: върху колко души съответната личност има власт; какви финансови ресурси контролира; в кои сфери са тези ресурси; колко активно използва своята власт и ресурси, за да променя България, пише Медиапул.

Оценено е влиянието, независимо дали според списанието то е полезно или вредно за обществото.

След Бориславова, втора е еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева. Трета е министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която е с най-високо доверие сред министрите. Тя получи и награда в категория „Политика“ в конкурса „Жена на годината“, организиран от сп. „Грация“. Призът ѝ се дава за проявен професионализъм, лидерски умения и доказана за способност да управлява – със стил, елегантност и интуиция, за изключителната отдаденост и ефективност в работата ѝ.

Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова е четвърта в класацията на “Forbes”, депутатът от ГЕРБ Искра Фидосова е пета, а председателят на Народното събрание Цецка Цачева е шеста. Веднага след това още една дама от Народното събрание попада в класацията – Менда Стоянова, зам.-председател на парламента, председател на Комисията по бюджет и финанси.

Главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова се нарежда на осмо място. Следва я шефката на политическия кабинет на премиера – Румяна Бъчварова. Последна – десета, е Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика.

Пълният списък с 25-те най-влиятелни българки е публикуван в специално издание на “Forbes България – Forbes Woman”.

Вирни се горе