Супа от трюфели и родопски пататник ще правят претендентите за Националната кулинарна купа

 Супа от трюфели и родопски пататник ще правят претендентите за Националната кулинарна купа

Най-добрите готвачи на България ще правят ястия от френската и българската кухня в надпреварата за Националната кулинарна купа 2018. Тя ще се проведе на 20 и 21 април в Международен панаир Пловдив. Очаква се над 130 майстори да демонстрират своите умения в най-голямото кулинарно състезание у нас. То вече е интернационално, защото има силно присъствие от чужбина и сред участниците, и в журито, съобщиха от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), която организира събитието.

Най-оспорвана ще бъде конкуренцията в категориите „Кулинарен отбор“ и „Най-добър готвач“. В първия раздел темата е „Иновация – трактовка на популярни френски ястия”, а претендентите трябва да сготвят супа от трюфели, пъдпъдък с грозде и коняк, лимонов тарт с меренг. Кандидатите за индивидуална шампионска титла ще работят по темата „Модерна класика – българска история“ и ще представят собствени вариации на родопски пататник и ястие от агнешко месо. И в двете категории ще има кръг „Черна кутия“, в който участниците ще покажат креативност. Те на момента ще измислят какво да сътворят с продуктите, които ще получат на старта.

Публиката отново ще види атрактивните състезания за най-умел сладкар и пицар, за филетиране на риба, за експерименти с телешко, за използване на паста. Журито ще преценява оригиналността, вкуса и оформлението на ястията. Правилата са много стриктни, тъй като се прилагат световните критерии, обясниха от БАПГ. В комисиите са включени известни готвачи, сладкари и преподаватели по кулинарни изкуства от страната и чужбина.

Основен акцент в Национална кулинарна купа 2018 ще са турнирите за титлите „Най-добър млад готвач”,“Най-добър млад хлебар,сладкар”, “Най-добър млад сервитьор “, заявиха от БАПГ.

Вирни се горе