Родопското одеяло превзема Европа

Родопското одеяло превзема Европа

Вълненото чудо върви по 50 евро парчето в интернет

Боцкащият кошмар на поколения деца, израснали с достиженията на социалистическата лека промишленост – родопското одеяло, изненадващо се оказа най-конвертируемата българска стока в Европейския съюз.

Вълненото чудо, което до днес се произвежда по традиционна технология в няколко родни манифактури, е истински хит във Великобритания, Италия и Холандия, като само за 2015 година сме изнесли над 16 000 бройки от карираното чудо.

„Чужденците масово търсят ръчно тъкани родопски одеяла. Преди време англичани дойдоха и купиха големи количества постелки и завивки за къщи за гости", разказва Иван Петров от кооперация „Нов живот" във Велико Търново. Той си спомня, че в доброто старо време имали пунктове от старата столица до южната граница, в които работели 158 души.

Сега кооперацията има четирима тъкачи в Самоводене и две тъкачки във Велико Търново. Малки фабрики за одеяла има още в Смолян, Момчилград и Казанлък, но те не смогват да покрият огромното търсене от Западна Европа.

Проверка на „Всеки ден" показа, че родопските одеяла са много популярни в онлайн сайтовете за пазаруване „Ибей", „Спортсдирект" и „Алиекспрес", като цената им достига до 45-50 евро за брой. От фабриката пък вълненото изкушение излиза 15-16 лева.

Родните производители вече са изпратили запитване до Брюксел с надеждата родопското одеяло да бъде включено в списъка на защитените наименования в ЕС, който съдържа вече над 1300 артикула от страните членки.

Стара българска класика, родопските одеяла се произвеждат по традиционна технология от прана и чепкана вълна, която запазва тяхната здравина и вид. Типичното родопско одеяло е дебело, тежко и изтъкано от чиста вълна.

Шарката на одеялото е на големи квадрати и ленти. Изработва се от неоцветена черна и бяла прежда или боядисана в червено, зелено, оранжево и жълто. Изключително здраво и топло, подходящо за зимните месеци, родопското чудо е топлило стотици години българските пастири в непристъпните им планински заслони.

Вирни се горе