Петък 13-и е! Ще ни обсебят ли отново суеверията?

Петък 13-и е! Ще ни обсебят ли отново суеверията?

Любопитни факти за петък 13-и, които не знаете

Петък 13-и тази година ще бъде само един. Това по-скоро е успокоение за фаталистите, които приемат този ден като “черен петък”. От край време петък 13-и буди страх у хората. Някои до такава степен се шашкат, че дори са склонни да се “барикадират” в домовете си през целия ден.

Ще ни обсебят ли суеверията отново на този ден? Едни отказват да летят със самолет, други да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Много заведения и ресторанти остават полупразни, защото хората избягват да се показват навън. На този ден симптомите варират от умерена тревога до тотална паника.

Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. 1/4 от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и. На други този ден им носи късмет. Може би всичко е до нагласа и не бива да позволяваме на суеверията да ни обсебят.

Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13-и страх на гръцки). Въпреки всичко много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в този ден. Мит, реалност или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и се вярва в него.

Сега ви предлагаме някои любопитно факти, които изровихме за петък 13-и:

  1. Малко хора са готови да сключат брак в петък, 13-и. През 1913 г. обаче свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.

  2. Композиторът Росини смятал петъците и числото 13 за нещастни. Той умира в петък, 13 ноември 1868 г. В петък, 13 септември 1996 г., намира смъртта си и рапърът Тупак Шакур. На 13 октомври 1925 г., в петък, е родена “Желязната лейди” Маргарет Тачър.

  3. Някои хора смятат, че Ева е дала ябълката на Адам в петък, 13-и.

  4. Петък, 13 август 1976 г., се оказва особено нещастен за нюйоркчанина Даз Бакстър. Воден от популярното суеверие, той решава да остане у дома в леглото и да не прави нищо. Подът на апартамента му обаче се срутва и Даз Бакстър намира смъртта си, пропадайки шест етажа надолу.

  5. Едно от табутата, свързани с петък, 13-и, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.

  6. Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж. В много хотели също липсват 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

  7. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък, 13-и, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година.

Вирни се горе