Ново лекарство щяло да удължи живота ни до 150 г.

Ново лекарство щяло да удължи живота ни до 150 г.

Ново лекарство, създадено на основата на червеното вино, ще удължи живота ни до 150 години и може да бъде пуснато на пазара до 5 години, пише в. “Дейли мейл”. Медикаментите, призвани да преборят старостта, са разработени на базата на синтетичен ресвератрол, който стимулира производството в организма на протеин, наречен SIRTI, предаде БТА.

Фармацевтичният концерн “Глаксо Смит Клайн” тествал лекарствата върху пациенти, страдащи от различни заболявания, сред които рак, диабет и болест на сърцето. Лекарствата се прицелват в специфичен ензим срещу застаряване, който има свойството да предотвратява болестите, свързан със старостта и да удължава живота.

Професорът по генетика от Харвардския университет Дейвид Синклер коментира разработката по следния начин: “Тези медикаменти ще лекуват една болест, но за разлика от съществуващите, ще могат да предотвратят други 20, чрез забавяне на стареенето.”

Ензимът SIRTI се произвежда по естествен път в организма, когато ограничим калориите в хранителния си режим или при физически упражнения. Но той може да бъде активиран и чрез специфични вещества. Едно от тях е ресвератролът, който се среща в малки количества в червеното вино. Но неговото действие многократно се усилва при синтетичните активатори, които бяха разработени от “Глаксо Смит Клайн”.

По думите на проф. Синклер в досегашната история на фармацевтиката не е било откривано лекарство, което да кара един ензим да действа по-бързо. Компанията разработила 4 хиляди синтетични активатора, които са 100 пъти по-силни от чаша червено вино. От тях са били подбрани най-добрите три, които били тествани върху пациенти. Тяхното въздействие имитира нискокалоричните диети и физическите упражнения, но без да предизвиква промяна в теглото на пациента.

Един ден новите лекарства ще могат да бъда изписвани профилактично като статините, които предпазват от сърдечносъдови заболявания. При лабораторни изпитания мишки със свръхтегло, на които бил даден синтетичен ресвератрол, бягали толкова дълго, колкото мишки с нормално тегло и живели с 15 на сто по-дълго от тях.

Сега екипът на проф. Синклер проучва въздействието на новите медикаменти и върху здрави хора за забавяне на процесите на стареене. “Застаряването явно не е толкова необратим феномен, както се считаше до неотдавна”, коментира специалистът

Вирни се горе