Най-ценното в шарана е мазнината

Най-ценното в шарана е мазнината

Шаранът е много вкусна риба и е единствената, която не отстъпва по вкусови и полезни качества на останалите морски обитатели, дори и от тези, които се внасят от Европа.

Най-ценното в месото на шарана е мазнината. Изследванията, направени от специалисти в Института по рибарство и аквакултури в Пловдив, безспорно доказват наличието на незаменимите ненаситени мастни киселини Омега 3-6-9 в мазнините на шарана.

Те укрепват имунната и сърдечно-съдовата система, подобряват състоянието на кожата и косата. Това каза в интервю за БТА д-р Тачо Пашов, председател на Националната асоциация на рибопроизводителите в България (НАРП)

Експертът отбелязва, че в Китай преди хиляди години шаранът е бил първата риба, която местните са направили домашна, и не защото е бил лесен за отглеждане, а заради полезните вещества, вкусовите му и хранителни качества. Д-р Пашов посочи, че от години НАРП настоява отговорните институции да задължат чрез закон или наредба търговците да изписват на етиката и имената на фермата или стопанството, от които е добита рибата.

Вирни се горе