Наблюдаваме пълнолуние „Синя луна“ утре

Наблюдаваме пълнолуние „Синя луна“ утре

На 31 август 2012 г. (петък), в 16 ч. 58 мин. ще настъпи поредното пълнолуние, но за разлика от всички останали, то се означава с поетичното название „Синя Луна”. Откъде идва това наименование и действително ли нашето нощно светило ще блести със синя светлина?

Прието е „Синя Луна”  (англ. Blue Moon ) да се нарича второто  пълнолуние  в рамките на един календарен месец. Интервалът между две пълнолуния е средно 29,5 денонощия, докато средната продължителност на месеца е 30,5 денонощия. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се наблюдават по две пълнолуния месечно. Тогава втората Луна е „синя“. Явлението няма нищо общо с цвета на Луната, отнася се единствено до периодичността на фазите ѝ и се наблюдава веднъж на две години и половина (средно 2,7154 години). В рамките на един век 41 месеца могат да се похвалят с две пълнолуния,съобщиха от планетариума в Смолян.

В алманасите на земеделските производители през 19-ти век се среща и друго определение за „Синята Луна”. Един сезон от годината обикновено има три пълни Луни. Ако сезонът има четири пълнолуния, допълнителното се нарича „Синя Луна”.

Следващата „Синя Луна” ще се наблюдава на 31 юли 2015 г. Макар и много рядко, има случаи, когато в една календарна година се наблюдават две „Сини Луни”. За последен път това се е случило през 1999 г. Тогава януари и март са имали по две пълнолуния, а през февруари не е имало нито едно. Следващата двойна „Синя Луна” ще бъде през 2018г. Има случаи, когато Луната действително има синкав оттенък, но явлението не е астрономическо. Причина за това са прахови частици и дим, изхвърлени високо в атмосферата след големи вулканични изригвания като тези на Кракатау, Сейнт Хелънс или Пинатубо. Причина могат да бъдат и обширни горски пожари. Запрашената атмосфера пречупва по-силно червените лъчи, а сините – по-слабо и в резултат Луната добива син оттенък.

Словосъчетанието „Синя Луна” често се използва в поезията и музиката за обозначаване на нещо изключително рядко.

Вирни се горе