Лондон, Париж и Москва с най-скъпите търговски улици

Лондон, Париж и Москва с най-скъпите търговски улици

Пазарът на луксозни стоки е преодолял финансовата криза доста по-бързо от очакваното, сочи изследване на водещите дестинации за пазаруване на луксозни стоки, изготвено от Jones Lang LaSalle.

Според Уолтър Гусенс, началник на агенцията за отдаване под наем на търговски площи в Белгия , “марките възприемат наистина глобални стратегии. Повечето от тях имат планове за разширяване на дейностите си в Азия и нововъзникващите пазари, където се създава нов клас клиенти с високи доходи и с апетит към луксозните стоки”.

“В същото време обаче те възобновяват инвестициите си и на зрелите западни пазари чрез мащабни ремонти и разширения на съществуващите магазини, защото оценяват международната привлекателност на традиционните райони за луксозни магазини в Лондон и Париж например”.

Ню Бонд Стрийт в Лондон е най-скъпата луксозна търговска улица в Европа. Наемите на топ имотите там достигат 7900 евро за кв. м.

На авеню Монтен в Париж наемите стигат 7500 евро/кв. м, а на ул. Столешников в Москва те са до 7015 евро/кв. м.

В топ петицата влизат и италианските локации за луксозно пазаруване Виа Монтенеаполеоне в Милано и Виа Кондоти в Рим.

Наемите на магазини на улиците за пазаруване на луксозни стоки в Брюксел и Антверпен варират между 1500 и 2000 евро/кв. м.

“Въпреки бума на интернет пазаруването търговията на най-престижните улици на Европа остава много сериозен фактор за успех за луксозния сегмент. След две години на по-ограничени разходи, собствениците на луксозни магазини реагират на завръщането на потребителското доверие с планове за разрастване,” твърди Гусенс.

В Европа също се забелязва отскачане от дъното. През 2010 г. между една трета и 40% от общите приходи на някои марки се падат на Европа, като най-големите продажби са регистрирани в Италия, следвана от Франция, Великобритания, Германия и Русия.

Най-голяма е гъстотата на международни луксозни магазини в Париж, където 100-те топ луксозни марки имат над 150 търговски обекта.

Само в Лондон има подобна гъстота – 125 магазина за 100-те марки. В Милано те са малко под 90, а в Москва и Рим – съответно 66 и 59.

Вирни се горе