Какви са заплатите на германците

Какви са заплатите на германците

Финансовият министър Симеон Дянков наскоро обеща да достигнем доходите на германците за 10-12 години. Мнозина българи предпочетоха да не чакат това да се случи и избраха емиграцията. На какви заплати можем да се надяваме в Германия, разкрива публикация на Дойче веле. Какво заплащане можете да очаквате след десет години трудов стаж в страната? Предлагаме ви резултатите от допитване до близо 200 000 души с различни професии. Едно важно уточнение: става дума за брутно възнаграждение, като данъците и отчисленията върху заплатите могат да достигнат 40%.

Заплатите на лекарите в болниците

Само две професии осигуряват по-висок среден доход от лекарския – електроинженерите и химиците. След десет години трудов стаж в болница или клиника месечната заплата на един лекар в Западна Германия е 4 295 евро бруто, а в Източна – 3 720 евро.

Заплатите на зъботехниците

В Германия зъботехниците печелят доста по-малко от зъболекарите. В западните провинции те могат да разчитат на 2 127 евро месечно бруто, а в източните – на 1 722 евро.

Богати ли са банковите служители?

Един банков служител с 10-годишен опит в бранша печели значително по-добре от работещите в търговията на дребно например. Заплатата на банковите служители в Западна Германия е около 2 983 евро бруто, за източните провинции цифрата е 2 762.

Колко печелят химиците?

Сред десетките професии в проведеното допитване тъкмо химиците печелят най-много. Средната брутна заплата на Запад е значително по-висока – 4 514 евро, докато на Изток химиците изкарват по 3727 евро бруто.

Електроинженерството – мъжка територия?

Само 3% от интервюираните електроинженери са жени. Повечето в този бранш си изкарват прехраната в големи фирми – с повече от 500 служители. Месечната заплата в западните провинции достига 4 342 евро бруто, а в източните – 3 320 евро.

Какви са заплатите на журналистите?

Журналистическата професия също носи добри доходи в Германия. Сред журналистите с десетгодишен стаж най-високи са доходите на работещите в големи издателски къщи. В Западна Германия те възлизат на 4 102 евро бруто, а в Източна – на 3 695.

Работиш нависоко, печелиш прилично

Майсторите на покриви в Германия обикновено работят за малки фирмички, а заплащането им достига прилично за страната равнище. В западните провинции те изкарват по 2 892 евро бруто, а в източните – 2 268 евро.

''Горчивият'' хляб на пекарите

Пекарите и сладкарите всекидневно “подслаждат” живота на своите клиенти, но техният собствен хляб е доста “горчив”. След десет години в бранша хората от тази професия изкарват месечно едва 1 803 евро бруто в Западна Германия и 1 441 евро в източната част на страната.

Пари по телефона

Да си дежурен на “гореща линия” не носи много пари. Сред служителите в кол центровете по-добре печелят единствено шефовете на екипи. Един консултант в Западна Германия печели 2 151 евро бруто, а в Източна Германия заплатата след десет години стаж е само 1 695 евро.

Не всеки търговец е богат

Каква ли заплата получават служителите в сектора “търговия на дребно”? Десетгодишен трудов стаж в този бранш може да Ви осигури месечен приход от 2 174 евро бруто, ако работите в западната част на Германия. В източната част на страната търговските служители изкарват по 2 055 евро бруто.

С колко живеят болногледачите?

В Германия тази професия практикуват и немалко чужденци – най-вече от Източна Европа, включително и от България. След десет години стаж в Западна Германия брутното месечно възнаграждение в тази сфера възлиза на 2 145 евро, а в Източна на 1 644 евро.

Колко печелят архитектите?

Изводът е неочакван, но след десетгодишна практика средната заплата в този бранш не е сензационно висока. Преди данъци и отчисления един архитект в Западна Германия изкарва средно 2 965 евро месечно, докато неговият колега на Изток взима 2 675 евро. Трябва да се отбележи, че архитектите, които работят в големи фирми, печелят доста по-добре.

Тежък труд за малко пари

Оказва се, че две трети от възпитателите в детските градини, взели участие в проучването, са жени. След десет години педагогически стаж възнаграждението им достига до 2 359 евро бруто в Западна и 2 039 евро в Източна Германия.

Бедните фризьори!

Това е единствената професия, в която източногерманците печелят по-добре. Заплащането като цяло в бранша обаче е доста ниско – около 1500 евро бруто на месец.

Парите на готвачите

120 000 души в Германия си изкарват хляба край печката. Прочутите телевизионни готвачи, които водят собствени кулинарни предавания, печелят доста добре, обикновените им колеги обаче трудно свързват двата края. Един готвач в Западна Германия живее с 1 728 евро бруто на месец. 1 353 евро е доходът за източната част на страната.

Общите работници печелят малко

И в Германия тази тежка професия не е добре платена. Един общ работник изкарва по-малко от 2 000 евро на месец. На Запад става въпрос за 1 946 евро бруто, на Изток – 1 633 евро бруто на месец.

Охранителите не са на почит

И тази професия е в най-долната част на списъка, когато става дума за пари. Разликата в заплащането в Източна и Западна Германия не е съществена. Подобно на фризьорите, охранителите печелят по 1500-1600 евро на месец.

Вирни се горе