Изключително мека и топла зима очакват климатолози

Изключително мека и топла зима очакват климатолози

Очаква ни ЦИГАНСКО ЛЯТО през целия СЕПТЕМВРИ! Живакът ще скача до 32 градуса

Въз основа на доминиращата циркулация през лятото, както и прогнозите на метеосайтовете, може да се очаква, че зимата, която предстои, ще бъде мека.

По актуалната сезонна прогноза на американската Агенция по океаните и климата (NOAA) – CPC за района на Балканите се очаква средно за зимния сезон температурата да бъде с около 2 градуса над тази от периода 1999-2010. Това прави общо над 3 градуса по-топло от климатичната норма за края на миналия век. на сезонна база това е огромна аномалия и дори частичната реализация на сценария на НОАА означава доста мека зима у нас, съобщи Канал 3.

Вероятностната прогноза на британската метеоцентрала UKMET е в синхрон, и чертае висока вероятност за суха зима, като вероятността за мек сезон е между 50 и 60 на сто, а останалите два варианта – за нормална или студена зима, са посочени с около 20 на сто вероятност от консервативните британски климатолози.

Тяхната прогноза е ценна, защото на фона на миналогодишните прогнози за мека зима, които се провалиха като цяло, единствено те през втората половина на есента усетиха промяната на тренда и последните им прогнози преди зимата увеличиха вероятността за поднормена зима.

Много мека зима очаква и японската JAMSTEC, както и всички останали централи с налични достъпни дългосрочни прогнози, на които е излишно да се спираме подробно – прогнозираните аномалии достигат и 5-6 градуса над норма.

От 2012 година насам, прогнозите са предимно за мека зима и от последните 5 зими само една не беше мека – последната 2016/2017.

Почти от началото на миналата есен, преди около година, до втората половина на тази пролет, доминиращата циркулация над нашата част на континента бе от север, северозапад или североизток.

Имаше и по-кратки и по-дълги периоди с временни прекъсвания, но този тип доминираща антициклонална циркулация доведе до студената зима (макар не рекордно студена каквато беше 2012), увенчана с два последователни поднормени месеци, декември и януари – за пръв път от точно 4 години насам.

След началото на лятото циркулацията се промени генерално: над Северозападна Европа се установи трайна циклонална област, която почти без прекъсване, включително и в момента, обуслaвя пряко времето над голяма част от Западна и Централна Европа и косвено – у нас.

У нас от края на юни насам пристигат размити в различна степен студени фронтове (включително вчерашният), които прекъсват серията от по 7-10 горещи дни с 1-2 по-хладни такива.

При подобна циркулация през зимата у нас сняг би валял само в планините, а в низините недостатъчно студеният океански въздух не би успял да докара нещо повече от мокър сняг, не и без помощта на сериозна арктична инжекция от север или североизток.

Според мнозина британски метеоблогъри след подобно лято, има изключително ясен сигнал, че зимата над Британските острови ще бъде бурна, ветровита и доминирана от циклонални полета.

За нас това означава, че с над 90 на сто вероятност ни очаква мека зима, защото ще бъдем най-често в далечните югоизточни периферии на мощните атлантически циклони, с доминиращи западни ветрове и по-редки северозападни кратки “включвания”, но и запад-югозападни топли потоци по Азорските гребени.

Това означава и предимно суха зима, защото евентуално образувалите се средиземноморски циклони или ще преминават бързо, или често – северозападно от страната ни, без сериозно захранване с арктически студ – оттук е и корелацията с прогнозата на американския център.

Аналогиите на зимни сезони, последвали този траен тип лятна циркулация над Британските острови, са зимите на 1960/1961, 1970/1971, 1992/1993, 1993/1994, 2006/2007, 2010/2011 и 2014/2015. Има и по-стари, но в епохата на бързо затоплящ се климат, те са безсмислени.

Почти всички те са или много меки, или меки и у нас, а подчертаната е най-меката зима за последните 100-150 години за много райони на страната.

Към несигурните фактори в полза на подобна прогноза може да причислим и внезапно нарасналата слънчева активност, повечето сериозни климатолози не приемат сигурната корелация между нея и типа циркулация в следващите месеци.

С много по-голяма вероятност от която и да е от последните 5 години по това време (от които 5 прогнози 4 се сбъднаха, което е отличен резултат), може да се направи прогноза: Очаква ни мека или много мека зима.

Вирни се горе