Гадаем по горещниците каква ще е зимата

Гадаем по горещниците каква ще е зимата

Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен — предвещава студ и виелици

На 28, 29 и 30 юли се отбелязват астрономическите горещници. Според народното вярване това са най-горещите дни в годината. Тези три дни имат собствени имена. В Северна България те са: Чурлига, Пърлога и Марина Огнена, а в Южна – Люта, Чурута (Чюрука) и Опалена Мария.

В Софийско по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март. Първият, вторият и третият горещник отговарят съответно на месеците януари, февруари и март.

Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен — предвещава студ и виелици.

Тази година горещниците ще бъдат с нормални за лятото температури – около 30-35 градуса.

Днес, в първия от горещниците, от запад на изток облачността ще се разкъсва и намалява и над западните райони ще е предимно слънчево. В Източна България все още ще има превалявания, но вече по-слаби и на по-малко места.

Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър.

Максималните температури ще са предимно между 24° и 29°,

съобщи Агенция „Фокус”, позовавайки се на информация от НИМХ при БАН. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца, през деня ще се повишава.

По Черноморието

облачността ще е значителна, с валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 23° и 25°. Температурата на морската вода е 24°-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините

от запад на изток облачността ще намалява до предимно слънчево. Превалявания ще има в Източна България. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 18°, на 2000 метра – около 12°.

Вирни се горе