”Форбс” посочи 16-те най-богати политици в света

”Форбс” посочи 16-те най-богати политици в света

Списание “Форбс” посочи поименно шестнайсетимата най-богати политици в света по повод публикацията във в. “Ню Йорк таймс”, че семейството на китайския премиер Вън Цзябао контролира активи на стойност 2,7 милиарда долара, съобщава news.ru. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, основател и притежател на агенция Блумбърг, който в списъка на “Форбс” на най-богатите личности по света е на 20-о място, се оказва най-богатият политик. Като кмет обаче той си определи заплата от 1 долар, предаде БТА.

Втори е лидерът на новосформираната руска партия Гражданска платформа, ръководителят на частния инвестиционен фонд ОНЕКСМ Михаил Прохоров, който зае трето място на президентските избори в Русия.

В списъка на “Форбс” има още един руснак, макар и бивш – Бидзина Иванишвили, заработил капитала си в Русия, преди да се включи активно в политическия живот в Грузия. Неговата партия Грузинска мечта-Демократична Грузия победи на парламентарните избори.

След него в списъка следва бившият италиански премиер Силвио Берлускони.

В рейтинга на изданието е включен и двукратният кандидат за президент на САЩ Хенри Рос Перо, руският сенатор Андрей Гуриев, лидерът на партията Свободни египтяни Нагиб Савирис, премиерът на Ливан Наджиб Микати, президентът на Чили Себастиан Пинера (2,4 милиарда долара), американският сенатор демократ Джеф Грийн (2,1 милиарда долара) и сенаторът от партия Единна Русия Дмитрий Ананиев (1,8 милиарда долара).

Богатството на политиците обаче не е равнозначно на влиянието им в света, показва друга класация на “Форбс”. За втора поредна година списанието определи германската канцлерка Ангела Меркел за най-влиятелната жена в годишната класация, в която доминираха политици, бизнесдами и медийни лица. Класация на “Форбс” за най-влиятелните българи у нас пък постави начело премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вирни се горе