Ефектът от почивката – точно две седмици!

Ефектът от почивката – точно две седмици!

Благоприятният ефект от отпуската изчезва само две седмици след връщането на служителите на работа, пише в. “Дейли телеграф”, позовавайки се на резултатите от холандско изследване.

Специалисти от университета “Радбуд” са установили, че след почивка хората се завръщат в офиса по-щастливи, здрави и заредени с повече енергия. Доброто им настроение обаче започва да се изпарява само след една работна седмица. Две седмици по-късно служителите вече са толкова изморени, колкото и преди да излязат в отпуска.

Експертите предлагат решение на проблема – хората не трябва да възприемат почивката като загуба на време и пари, а по-често да се възползват от нея, макар че това няма да се хареса на работодателите им.

“Благоприятният ефект от отпуската изчезва бързо, но липсата на почивка е още по-нездравословна, защото с течение на времето води до изтощение. Ваканциите дават възможност на хората да бъдат със семействата и приятелите си. Това им помага "да презаредят батериите си” и да се върнат в службата по-продуктивни и работоспособни.

Фактът, че ползата от отпуската е краткотрайна само подчертава необходимостта от по-чести почивки заради доброто здраве на служителите", казва Джесика де Блум от изследователския екип.

Вирни се горе