Едва 18% от българите очакват 2018-а да бъде година на икономически подем

Едва 18% от българите очакват 2018-а да бъде година на икономически подем

Едва 18% от българите очакват 2018-а да бъде година на икономически подем, докато 26% – на икономически трудности. Това показва 41-вото световно изследване „Край на годината“ на „Галъп интернешънъл“. По-общите очаквания на българите за предстоящата 2018 г. пък са с дялове 25% оптимисти, 22% песимисти, 35% неутрални и 19% затрудняващи са да отговорят. С нетна стойност (оптимисти минус песимисти) от +3 България преминава в позитивната част на „класацията”, но и далеч от крайности в положителна или негативна посока.

По отношение на личното щастие през отминаващата година, страната ни отново е на последните места и в света. Тя показва стойности, близки до тези на страните от Европа, с 45% определящи се като щастливи, 10% като нещастни, 46% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят. Така нетната стойност (дялове на щастливите минус дялове на нещастните) за България е +35, което е с два пункта по-високо спрямо края на 2016 г.

От тазгодишното изследване на “Галъп интернешънъл” става ясно, че икономическият песимизъм по света най-накрая е победил, а оптимизмът намалява в последните години.

28 на сто от населението е оптимистично настроено за икономическото развитие през 2018 г., но икономическият песимизъм е 30 на сто, т.е. с 2 пункта по-висок от оптимизма. Нетният оптимизъм, т.е. дяловете на тези, които казват, че следващата година ще е икономически по-добра минус дяловете на тези, които казват, че следващата година ще е икономически по-лоша, е -2 и показва тенденция на понижаване в няколко поредни издания на изследването: от +23 в края на 2015 г. и +20 в края на 2016 до -2 в края на тази година.

За втора поредна година европейските граждани сериозно се притесняват за просперитета си през следващата година (-16 нетен резултат). Предизвикателствата пред бъдещето на ЕС и на Европа като цяло продължиха през 2017 г. и създадоха несигурност, въпреки възникналите признаци на възстановяване в Европа.

За първи път икономическият песимизъм в ЕС достига до нивата на песимизъм в Русия. И на двете места нетната стойност е – 16. Мнозинството от руснаците (49% – най-високият в проучвания свят дял) очакват 2018 да бъде като 2017 г. в страната им. Американското обществено мнение пък е дълбоко разделено в икономическите си очаквания за следващата година.

Най-големи песимисти пък са в Италия (нетна стойност -50), Гърция (нетна стойност -42). Турция е много близо до тях – с нетна стойност -40).

Нигерия (+59), следвана от Виетнам (+55 нетна стойност), са от другата страна. Тези две страни са най-оптимистично настроени за следващата година. Ясни мнозинства в Индия и Източна Азия очакват дори по-успешна година от сегашната, базирана на впечатляващото представяне на тези региони през 2017 г., докато Западна Азия е доста притеснена.

Вирни се горе