Август ни предлага един от най-богатите годишни метеорни потоци

Август ни предлага един от най-богатите годишни метеорни потоци

Август ни предлага един от най-богатите годишни метеорни потоци – Персеиди. Големият брой ярки, бързи, често цветни метеори и топлите летни нощи правят тази небесна атракция едно от най-привлекателните астрономически явления за годината. Без значение в коя част от земното кълбо се намираме достатъчно е да вдигнем поглед към небето в нощите на 12 срещу 13 и 13 срещу 14 август, за да се насладим на гледката.

Персеидите са активни от 17 юли до 24 август с максимум на 13 в часовете от 9:30 до 12:00, така че за нашата страна най-удобни за наблюдение ще бъдат втората половина на нощта на 12 срешу 13 август и първата половина на следващата нощ. Луната е два дни преди пълнолуние и няма да пречи на наблюдателите. В часовете около максимума се очакват около 100 метеора на час. Частиците, пораждащи персеидите, нахлуват в земната атмосфера с 60 км/сек – това са бързи метеори, често цветни и оставящи дълги следи. Възможни са болиди.

Родителското тяло на персеидите е кометата 109P/Swift-Tuttle с период около 130 години. Последното преминаване на кометата покрай Слънцето е било през 1992 година, а следващото се очаква през 2126.

Вирни се горе