Зоя Начева: „Величинето на българското будителството е в това, че то е самородно дело на целия български народ”

Зоя Начева: „Величинето на българското будителството е в това, че то е самородно дело на целия български народ”

„Будителството е уникално явление в нашия български празничен исторически календар и няма аналог в целия свят. Самата дума също е трудно преведима на друг език, защото тя означава будност на духа, а не състояние на неспящ човек”, каза директорът на Дръжавен архив – Смолян Зоя Начева. Денят на народните будители се чества в България от 1922 година, по предложение на Стоян Умарчевски, тогавашния министър на просвещението от кабинета на Александър Стамболийски. Десетки са образите върху нашия български исторически иконостас, пред които ние всяка година се прекланяме на 1 ноември – учители, свещеници, учени, писатели…

„Величинето на българското будителството е в това, че то не е дело на отделна личност или пък някакъв вид подръжание, а е самородно дело на целия български народ и всеки по своему е бил съратник на идеята за будителството. Характерно за нашето будитгелство е, че е липсвало отрицание. Винаги е имало единение”, каза още Зоя Начева. По думите й будителите са нужни всякога. Днес будителството трябва да е като един нов урок, който да ни научи как да живеем в идеята за свобода на нашата душевност, да възкресим онова, което е било наша национална даденост и наша историческа реалност.

Родопите също имат своите будители – свещеници, учители, културни деятели, работили в името на просветилеската идея. Началото на възродителските процеси свързваме с Йеромонах Григорий, родоначалник на Възраждането в Родопския край, който идва тук през 1837 г. и провече от 35 години, до налагането на схизмата 1872 година, отдава на идеята за Възраждане, обучава следващото поколение будители – Василий Аврамов, Илия Белковски , Рада Казалийска, Христо Попконстантинов, Христо Караманджуков, Стою Шишков, Николай Вранчев, Никола Жалов, Васил Дечев, Петър Маринов и много други. „В нашия Архив се съхраняват 270 лични архивни фондове на тези видни родопчани, които са работили усърдно за възраждане на нашата Родопа планина. Всяка година на 1 ноември правим поклон пред тяхното дело”, отбеляза Зоя Начева. За да привлекат вниманието на младите хора – ученици, студенти, изследователи към фактите и историческите събития, специалистите от Архива вече използват по-съвременни форми за представяне, като например интернет презентации със сканирани документи и снимки. „Убедени сме, че всичко това дава една възможност младежите, запознавайки се с факти, с личности и събития, да си изградят едно по-правилно светоусещане, едно самочувствие на хора, които знаят какво се случва днес, да направят връзка с минали събития, да извлекат поуките от тях. Българското общество все още не сме осмислили нашето минало и се нуждаем от нов прочит, без идеологеми. Още не сме постигнали един консенсусен прочит върху историческото минало. Историята не е точна наука, всеки има своята гледна точка, но ние като общество трябва да си отговорим на много въпроси, от близкото и далечното минало, да си направим равносметка да си извлечем поуките за настоящето, за да можем да имаме самочувствие за бъдещето. Да ни е честит Деня на народните будители и нека да се множат будителските дела!”, добави в заключение директорът на Държавен архив – Смолян Зоя Начева.

Вирни се горе