Златоград отбеляза Деня на самодееца

Златоград отбеляза Деня на самодееца

Под звуците на гайди и тъпани всички художествени колективи от Община Златоград, в шествие, преминаха по главната улица в града и поставиха началото на празника, с който по традиция показват любовта си към фолклора и изкуството.

И тази година в дефилето участваха самодейците от ОНЧ „Просвета-1908” гр. Златоград – Мъжка битова група, ДПФ „Надежда”, Група за стари градски песни „Златен полъх”, Младежка фолклорна група, Танцов състав „Акрани”, ТС „Звънче”, Клуб „Първи на хорото”, Гайдарски състав „Дельо Хайдутин”, Женската фолклорна група от НЧ „Орфей-1947” с. Ерма река, Кукерска група „Бежбеши” и танцов състав „Искрица” от НЧ „Искра – 1997” с. Долен.

Всички се включиха в празничната програма, като отново показаха своите музикални, певчески и танцувални умения, с които не спират да прославят Златоград и региона в страната и чужбина. Много песни изпяха фолклорните групи, танци от различни области представиха съставите, чуха се изпълнения на гайди.

Грамоти за постигнати резултати в съхраняване и разпространение на родопския фолклор бяха връчени на художествените колективи на читалищата от Кмета на Община Златоград – г-н Мирослав Янчев. Той отправи призив към всички да продължават да съживяват културния дух в сърцата на жителите на Община Златоград и да възраждат връзката между поколенията. Пожела им нови успехи в реализирането на художествените си идеи, много предстоящи изяви и нови предизвикателства.

Гости на тържеството бяха и Областният управител на Област Смолян – г-н Недялко Славов и Председателят на Общински съвет Златоград г-жа Емилия Кръстева.

Вирни се горе