Златина Узунова и родопски гайдари изправиха на крак софийската публика

 Златина Узунова и родопски гайдари изправиха на крак софийската публика

Родопски концерт, който доказва, че българщината е жива и ще се съхрани и за идните поколения, се състоя в Синдикалния дом в столицата. В него участваха народните певици Милена Пищолска – солист на Ансамбъл “Пирин” и Златина Узунова – солист на Ансамбъл “Родопа”, част от 101 каба гайди, братя Пищолски – виртуозно изпълнение на тъпани. „Концертът беше невероятен. Над 45 години съм на сцена, но на този концерт сякаш бях като за последно. А между осемте гайдари – Никола Марковски, Костадин Илчев, Стефан Илчев, Атанас Киндов, Калин Киндов, Алекс Димитров Иван Дурев и Васил Георгиев, имаше такъв синхрон, че сякаш бе един. Благодаря им от сърце!”, каза Златина Узунова. В края на концерта публиката буквално не искаше да пусне изпълнителите. Три пъти са ги викали на бис, а на песента „Руфинка болна легнала” всички са били на крак. „Направи ми впечатление, че публиката беше предимно от млади хора. Това ми дава надежда, че българщината е жива, че има кой да я съхрани и предаде на идните поколения и след нас”, каза още именитата певица.

На концерта присъства и депутатът от АБВ Петър Кадиев, който сподели своите впечатления. „Един изключителен концерт, който пресъздаде родопския дух, родопското настроение. Присъстваха много млади хора, които съпреживяха това фолклорно богатство. Мисля че това по-често да се случва в София, защото тук има много родопчани, които милеят за фолклора”, каза Кадиев.

В знак на уважение и почит изпълнителите получиха цветя от Съюза на българските музикални и танцови дейци, депутатът Петър Кадиев, от Невена Стоянова – председател на федерация жени на АБВ.

Вирни се горе