2500 участници във фестивала за двугласно пеене в Неделино

2500 участници във фестивала за двугласно пеене в Неделино

Близо 2 500 фолклорни изпълнители от шест държави се събраха в Неделино за Единайстия Международен фестивал за двугласно пеене. Надпяването съвпадна с празника на родопския град, който отбелязва своята 38-а годишнина.

Фестивалът популяризира уникалния неделински двуглас, който според специалистите-фолклористи има далечни тракийски корени. Песенната традиция е съхранена от местното население през вековете, предавана от родители на деца.

Чуждестранните участници във фестивала са от Румъния, Македония, Гърция и Македония. Очакват се официални гости от правителството, народни представители, от областната управа, както и кметове на общини от Гърция и Турция. Фолклорният фестивал съвпада по традиция с Празника на град Неделино. Той ще бъде открит от Стоян Беширов – кмет на общината.

В извън фестивалната програма са включени много и разнообразни по жанр културни прояви – концерти на оркестри за народна музика, поп и фолк изпълнители, артисти-хумористи и други. Сред тях са Виевската фолклорна група, „Канарите”, Николина Чакърдъкова, Бобан Здравкович, Здравко Мандаджиев, Орхан Мурад, Андрея, Борис Солтарийски, Краси Радков и др. Организаторите на фестивала се обръщат с покана на към всички жители и гости на Неделино да посетят проявите и да се насладят на песните и танците на българския народ

Вирни се горе