Валя Балканска излиза на сцената с правнук

Валя Балканска излиза на сцената с правнук

Обичаната родопска певица Валя Балканска е сред най-щастливите фолклорни изпълнители, защото на сцената до нея вече излиза и 15-годишният правнук Валентин Кавалов. Наследникът, който носи името на баба си, се изяви успешно и на второто гайдарско надсвирване в брациговското село Равногор.

Той бе силно аплодиран от многобройната публика и изпратен с пожеланието да стане най-добрия гайдар на Родопите, като надмине космическата слава на баба си.

Вальо посещава школата на признатия майстор и педагог Костадин Илчев в смолянското читалище „Христо Ботев”. Три гайди е сменил досега, като последната, с която свири, е изработена от младия майстор Илия Учиков от Чепеларе. Признава, че през последната година се е запалил много по този уникален инструмент и всеки ден слуша записи на старите майстори, за да се усъвършенства. Проявява интерес към стила на гайдарите, работили с баба му през годините. Това са Димитър Петковски, Георги Мусорлиев и Петър Янев.

Радвам се, че Вальо напредва с всеки изминал месец и все повече се интересува от народната музика. Щастлива съм, че традицията продължава в семейството ни и гайдата е най-подходящият инструмент за младите хора при нас в Родопите. Вместо да търсим с какво да ги спасяваме от цигарите и дрогите, нека да ходят в читалището и да свирят. Гайдата е била и си остава емблема на планината, затова не трябва да я загърбваме, каза Валя Балканска.

Тя вече се радва на пет внуци и три правнуци. Очаква скоро да пее и на три сватби, защото внуците започнали да се женят. Споделя, че от 25 години работи с невероятния Петър Янев и не мисли да спира, докато хората я канят. Първите изяви на Валя Балканска са на 19 г., когато прекрачва прага на радиото. Жадува да види българския народ обединен, така както е бил на Роженския събор това лято.

Вирни се горе