Написано от Вас!

Написано от Вас!

ДЮФА – ГОДИШЕН КОНЦЕРТ

Вечерта на 30 май в Читалище „Христо Ботев-1871” в гр. Смолян се състоя годишен концерт на Детски юношески фолклорен ансамбъл (ДЮФА) към читалището. Това бе един дългоочакван концерт за всички зрители.

За пореден път в зала 1 на Читалище „Христо Ботев” не се намери празно място. Зрителите, желаещи да се насладят на народната музика, се оказаха твърде много и част от публиката беше правостояща. Концертната програма бе старателно подготвена и представена от участниците. Сценичното оформление допринасяще за цветното настроение в залата. В концертната програма бяха включени народни танци, песни, стихове, гайди…

Хореографските състави представиха танци от различни краища на страната със своите характерни костюми и музикално звучене. Сийка Василева, като главен художествен ръководител и хореограф на ДЮФА бе вложила много труд, прецизност и качество в самата хореография. Вокалните ансамбли и индивидуални изпълнители ни зарадваха с двугласни и тригласни песни, изпяти с чувство и мелодичност.

Акапелното звучене не им беше чуждо – момичетата и момчетата показа майсторлък в пеенето без музикален съпровод и доказаха своята музикалност и финес. Вокалният педагог и ръководител на вокалните ансамбли Марияна Каранлъкова, чрез децата и народната песен, ни показа своята фолклорна палитра! Един родопски фолклорен концерт не може да мине без гайда, кавал и тъпан. Красимир Узунов- ръководител на иснтрументалния ансамбъл, заедно със своите възпитаници свиреха и пяха. Публиката се наслади на медния звук на кавала, на традиционната каба гайда и на ритмичния тъпан. За да придобие завършен вид, концертната сцена се изпълни с гайдари, които зазсвириха като един, изпълниха залата на Читалище „Христо Ботев” с народна песен и накараха публиката да изпадне в захлас.

След поредица от постижения в последните месеци – участие в юбилейни концерти на ансамбъл „Родопа”, бенефис на Валя Балканска и поставяне на Рекорд на Гинес, главният ръководител на гайдарския състав Костадин Илчев продължава да жъне успехи и да запознава публиката с българската каба гайда.

Годишният концерт на ДЮФА при НЧ „Христо Ботев -1871” в гр. Смолян, беше изпълнен с толкова много колорит, танци, надпяване, надсвирване и внушителен край. Заслугите за перфектно поднесения спектакъл са на Сийка Василева, Марияна Каранлъкова, Красимир Узунов и Костадин Илчев – ръководители и възпитатели на ДЮФА. Ето че българският фолклор се тачи и милее, съхранява и предава чрез ДЮФА, децата и тяхната привързаност към родното!

Кристина Владимирова, Худ. ръководител на ДМФ „Щурче” и ВГ „Ро-войс” Към НЧ „Христо Ботев-1871” Смолян

Вирни се горе