В Музея в Смолян „Четем родопски легенди и предания“

В Музея в Смолян „Четем родопски легенди и предания“

В рамките на съвместния проект на Областна администрация – Смолян и културни институции в града „Европейска културна съкровищница. Европа и Смолян заедно“ на 14 и 15 ноември от 15.00 часа в залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян ще се проведе инициативата „Четем родопски легенди и предания“. Идеята се реализира като част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз. Приоритет 2: „2018 – Година на културното наследство и представяне на многообразието на етноси и култури в Европейския съюз и приносът на Република България към европейските ценности“.

Целта на инициативата е утвърждаване на значението на родопските легенди и предания като български културни ценности с принос в европейската съкровищница. Екип от музейни експерти направи подбор на два тематични текста, чийто корени са в епохата на древните траки – легендите за „Орфей и Евридика“ и за смолянските езера. В партньорство с Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян, чието участие се изразява в артистичен прочит на преданията, в инициативата ще се включат и ученици на различна възраст от училищата в града. По проекта е изработен сценичен костюм от тракийската епоха в работилница „Бъдъмба“ – Варна. Екипът на „Бъдъмба“ са наши партньори от 2017 г. с представяне на тяхната изложба „Български средновековни костюми /Реплики на костюми, оръжия и аксесоари от VІ до XIV век/”.

С костюма ще бъде облечен главният четец. Желаещите ще имат възможност да се включат в четенето като използват шапката или наметалото от костюма за по-голяма атрактивност.

Вирни се горе