В музея представят гостуваща изложба „Български средновековни костюми /Реплики на костюми, оръжия и аксесоари от VІ до XIV век/”

В музея представят гостуваща изложба „Български средновековни костюми /Реплики на костюми, оръжия и аксесоари от VІ до XIV век/”

В рамките на програмата по отбелязване на Европейските дни на наследството -2017 г., Регионалният исторически музей „Стою Шишков” в Смолян представя гостуващата изложба „Български средновековни костюми /Реплики на костюми, оръжия и аксесоари от VІ до XIV век/”. Пътуващата изложба, презентираща облеклото и бита на Второто Българско царство със седалище Варна е реализирана идея на Калина Атанасова с псевдоним „Бъдъмба“.

Като официално име възниква през 2010 г., когато домейнът „badamba“ e регистриран с цел публикуване на информация за българския средновековен костюм. С годините дейността и екипът на Бъдъмба се разширяват и в момента работата ѝ включва три основни направления: „Българският средновековен костюм“ – изучаване, анализ и реконструкция на облеклото през Второто българско царство; „Календар на историческите възстановки в България“ – динамична база данни с информация за датите и подробности за програмата на предстоящи и минали исторически възстановки в страната; Работилница „Бъдъмба“ – изработка на реплики на старинни костюми и аксесоари от различни исторически периоди.

През 2010 г. за пръв път се заражда идеята тези костюми да бъдат подредени в изложба на закрито, където до тях да имат достъп всички, които се интересуват от историята на България и желаят да се докоснат до образци на български средновековни дрехи.

Първата изложба на закрито се реализира в Парк-музей „Владислав Варненчик“ – гр. Варна. Освен експонатите – костюми и аксесоари, към изложбата са изготвени и информационни пана. Следват покани от Музейния център за съвременна история – гр. Пловдив, отново Парк-музей “Владислав Варненчик” с нова, обогатена изложба и при още по-голям успех; РИМ – Враца, РИМ – Шумен, РЕМ – Пловдив и РАМ – Варна. Изложбата предлага се един нов, различен поглед върху изучаването на историята чрез практическа реконструкция, която позволява на посетителите да видят, пипнат и усетят атмосферата на тази епоха по неповторим начин.

Инициативата се реализира съвместно със Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – „Авитохол“ – Варна. Сдружението насочва усилията си за изучаване и съхраняване на традициите на древните българи през ранното Средновековие – техните места на обитаване, живот, бит и култура; традициите им при отглеждането и използването на коне в мирния живот и за бойни действия; възстановяване на воинските им традиции и изучаване на бойните практики; изработване и стрелба с лък; мятане на копие; реплики на хладни оръжия и брони.

Изложбата ще гостува в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян от 18 до 24 септември. Събитието е посветено и на 22 септември – Ден на независимостта на България.

Вирни се горе