Над 200 деца твориха в музейната работилница за сурвачи, картичи и хлябове

Над 200 деца твориха в музейната работилница за сурвачи, картичи и хлябове

С изложба под наслов „Български народни празници – наша памет и традиция“ завършиха инициативите на РИМ „Стою Шишков“, посветени на Коледните и Новогодишни празници. В организираните от музейната колегия Ателие за изработване на коледни и новогодишни хлябове и Музейна работилница за сурвачки и картички твориха 212 малки и големи участници. Те се запознаха с традициите по празниците и с помощта на музейните специалисти вложиха творческо умение в изработване на украсата на коледни хлябове, традиционна родопска сурвачка и коледна картичка, съобщиха от музея.

В Ателието за изработване на коледни и новогодишни хлябове, което се проведе от втори до шести декември, участваха 88 ученици от ПМГ „Васил Левски“ – Смолян, ПГТТ „Христо Ботев“ – Смолян, ПГИ „Карл Маркс“ – Смолян, СОУ „Отец Паисий“ – Смолян и СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Смолян. Три дни участниците изработваха коледни хлябове в ДП „Българо-германски център за професионално обучение“ Клон Смолян и два дни в СОУ „Отец Паисий“ и СОУ „Св.св. Кирил и Методий“. С образователна беседа музейните уредници запознаха участниците с традицията при изработване и украса на коледни обредни хлябове не само в Родопите, но и в други райони на страната. Съпътстваща към ателието беше фотодокументалната и веществена изложба, в която бяха представени обредни хлябове от фондовете на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян и предмети, свързани със замесването и украсата им.

Фотодокументалните табла показаха коледната и новогодишна обредност в Родопите. Музейната колегия изказва специални благодарности на Нипекс ЕООД – Смолян и ПК „Родопа“ – Смолян, които осигуриха тестото за работа в Ателието за първите три дни. Работилницата за сурвачки и картички беше отворена от девети до тринадесети декември. В нея твориха 124 малки и големи – деца от ЦДГ №1 „Слънце“ – Смолян, ученици от СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Смолян, представители на ДЦДВУ „Звънче“ – Смолян и ученици от клуб „Родопски скаут“ – Смолян. Участниците се потопиха в магията на Сурвакането – един от най-жизнерадостните български обичаи, разпространен в цялата страна; с изработването на сурвачка от естествени материали като вълна и вълнени конци; запознаха се с обичая „бухане“, съпътстващ сурвакането и накрая вплетоха усет и умения при изработване на традиционната родопска сурвачка. Изработени бяха и красиви картички, посветени на коледните и новогодишни празници.

Вирни се горе