В Чепеларе ще се проведе заключителния концерт на петото издание на конкурса „Нова българска народна музика в размер 7/8“

В Чепеларе ще се проведе заключителния концерт на петото издание на конкурса „Нова българска народна музика в размер 7/8“

Днес в 18.00 часа в НЧ „Родопска искра“- Чепеларе ще се състои заключителния концерт на петото издание на Национален конкурс „Нова българска народна музика в размер 7/8“.

До 15 август постъпиха 28 конкурсни творби. Жури в състав: народната певица Татяна Сърбинска, която е и председател, проф. Димитрина Кауфман, Георги Андреев, проф. Николай Стойков и доц. Иван Делирадев определиха 12-те творби, които публиката ще слуша на концерта. Наградният фонд от 10 000.00 лв., осигурен от Фондация „Свети Георги Победоносец“ ще бъде разпределен за първо, второ и трето място в две категории: за инструментална камерна творба и песенна камерна композиция, съобщиха от общинска администрация Чепеларе. Публиката ще определи кой ще е носителят на „Награда на публиката“.

Произведенията, които ще се състезават в двете категории са:

инструментални “Дървеница блус” – Матю Шрайбър, “Из България” -Луиза Станоева, “Трите пъти” – Васил Бележков, “Разходка” – Ангел Чакъров, “Спомен“ – Петър Петров, "Веста невеста” – Валерия Крачунова;

вокални “Слънце над Пирина” – Борислав Борисов, “Ох леле мале” – Марек Дяков, „Шарено хоро"-Ганчо Гавазов, “Кирчо на къошка сидеши” – Илиян Юручки, “Бре Калино” – Десислава Георгиева, “Горице ле, горо” -Христофор Раданов.

Конкурсните творби ще бъдат изпълнени от Оркестъра за народна музика на Българска национална радио и Вокална формация „Юдит +“.

Петото юбилейно издание на конкурса ще се проведе в чест на изключителната народна певица Бойка Присадова, която е Почетен гражданин на община Чепеларе. През декември 2014 година певицата имаше юбилей, но по нейно желание той ще се чества тази година по време на конкурса. Община Чепеларе финансира издаването на книга за Бойка Присадова- „Потомка на Орфей“, написана от Петър Динчев. Зрителите и участниците в конкурса ще имат щастието първи да получат екземпляр от нея. В процес на издаване е и компактдиск с песни на Бойка. По повод юбиля си певицата подари на Мария Бечева своята песен „Кажи, речи, думай Дамено“, с която ще бъде открит концертът на 16 октомври.

Вирни се горе