Ученици пишат и поставят сценични етюди на английски език

Ученици пишат и поставят сценични етюди на английски език

В петък – 29 март, в Смолян за първи път ще се проведе ученически фестивал за авторска драматургия и театър на английски език. Организатор на областния формат на фестивала е Регионален инспекторат по образованието – Смолян. Фестивалът започва в 11 часа в НЧ „Христо Ботев-1871”, което любезно предостави залата и сцената си за изявата на младите таланти,съобщиха от инспектората по образование.

Националният Фестивал за авторска драматургия и театър на английски език е проект на МОМН, подкрепен от Британския съвет в България. Според регламента той се провежда в две възрастови групи – за ученици от ІV до VІІІ клас включително, които изучават английски език в училище и за ученици от VІІІ интензивен до ХІІ клас включително, които изучават английски език в училище. Участниците трябва да разработят свой драматургичен материал – изцяло авторски или по мотиви от класически и/или съвременни произведения, но не и сценична реализация на чуждо произведение. Сценичният етюд трябва да е с продължителност до 20 минути.

Заявка за участие във възрастовата група IV-VIII клас е подало ОУ „Васил Левски” – Златоград, а в групата VIII-XII клас ще се явят ученици от ГПЧЕ „Иван Вазов” – Смолян, ПМГ „Васил Левски” – Смолян, СОУ „Отец Паисий” – Мадан и СОУ „Антим I” – Златоград. Областна комисия, определена със заповед на началника на РИО-Смолян Иван Муцевски, ще класира за участие в националния кръг максимум по едно изпълнение за всяка възрастова група. Националният кръг на фестивала ще се проведе на 20-21 април т.г. в София.

Вирни се горе