Ученик от НУФИ "Широка лъка" със сребро от фестивала „Пиленце пее - 2013”

Ученик от НУФИ "Широка лъка" със сребро от фестивала „Пиленце  пее - 2013”

За втора поредна година в София се проведе Музикален и танцов фестивал „Пиленце пее – 2013”. Културната проявя е посветена на уникалната, незабравима певица Надка Караджова и се организира по инициатива на нейната дъщеря Светла Караджова.

Ученикът от Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка” Филип Синапов /10 клас/ успя да впечатли компетентното жури и бе удостоен със Сребърен медал . Това е едно от многото отличия за Филип, който изучава народно пеене като факултативна дисциплина при госпожа Соня Балабанова, а основната му специалност е кавал. Филип е от Момчилград и пее от 4 годишна възраст. Той изпълнява песни от родопската фолклорна област и с ентусиазъм издирва и записва автентични песни от неговото село Гърнати, Неделинско. Ето това е начинът стари и позабравени песни да достигнат до повече хора и да се съхрани уникалното българско фолклорно богатство. Това е и мисията на НУФИ „Широка лъка” , на учителите, които предават любовта си към българския музикален и танцов фолклор на талантливите, родолюбиви ученици.

Всеки, който желае да чуе изпълнения на учениците от НУФИ „Широка лъка” , да се наслади на техния талант, да види красотата на българските фолклорни костюми от различните фолклорни области, може да посети концертите, които подготвят младите таланти.

На 18.12.2013 г. от 18.30 в зала 1 на Театъра в Смолян учениците от НУФИ „Широка лъка” ще се включат в концерта „Фолклорен ансамбъл „Родопа” и приятели”.

На 19.12.2013 г. е Празничният концерт на НУФИ „Широка лъка” в град Тополовград – от 18.00ч. в Читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” .

На 20.12.2013 г. е традиционният Коледен концерт от 18.30 ч. в залата на НУФИ „Широка лъка” . Младите таланти подготвят голям, пищен концерт, в който ще се включат гайдарски оркестър, състав каба гайди, гъдуларски състав, хор, оркестър, танцов състав, мъжка вокална група, женска вокална група, вокално-инструментален ансамбъл, тамбурашки състав и др. В концерта са включени изпълнения от всички фолклорни области на България, съобщиха от музикалното училище.

Вирни се горе