Ученик обучава на каба гайда онлайн

Ученик обучава на каба гайда онлайн

17-годишен ученик от Мадан дава онлайн уроци по каба гайда. Единадесетокласникът Костадин Терзиев набира

“Идеята е да съм учител на хора, които искат да свирят на този уникален инструмент и да им е евтино, той като извън Родопите няма кой да ги научи”, каза младежът. Първият му ученик е 60-годишен мъж от Стара Загора, преподава му по скайп. Костадин започнал обучението му с устройството на гайдата, със схема на 8 дупки на гайдуницата и техните номера. След това му казвал за всяка мелодия комбинация от пръсти по номера на дупките и продължителността на удара – половин и цял. Тийнейджърът първо изсвирва мелодията на ученика, след това му праща схема, изслушва го и му посочва евентуалните грешки.

Костадин е гайдар от 10 г. Заедно с по-големия си брат Александър свирят в маданското читалище. Момчетата печелят първо място като дует на надсвирването в Гела, имат и индивидуални награди. Костадин е свирил и в Европейския парламент. Родителите им са учители и имат къща за гости в с. Ягодина. През ваканциите свирят на туристите.

Младежът иска по 8 лв. на час за уроците, но е склонен и на отстъпки. Казва, че ако бизнесът с онлайн уроците се разрасне, ще включи като преподавател и брат си, а със спечеленото иска да си помогне да учи алтернативна медицина в Англия.

Вирни се горе