Ученичка на Езиковата Гимназия с награда за най-добра женска роля на немски език на фестивал в Монтана

Ученичка на Езиковата Гимназия с награда за най-добра женска роля на немски език на фестивал в Монтана

От 20 до 22 април 2017 в град Монтана се проведе петият Национален фестивал за училищен театър на немски език. В условията на изключително силна конкуренция и едновременно с това при приятелска, творческа атмосфера трупата от ЕГ “Иван Вазов” – Смолян представи своята авторска пиеса “Радостите на свободата”.

Още в края на февруари 25 училища от цяла България кандидатстваха с видео от своя десетминутна репетиция пред журито на фестивала и от тях бяха избрани 12 трупи, които да представят своите пиеси на финалния кръг в Монтана. Темата за 2017 г. беше “Свободата: право, задължение, чувство или възможност?”, а постановките трябваше са с продължителност от 20 до 30 минути, при максимално 10 участници на сцената. Нашето училище бе представено от следните ученици: Ния Кокарова и Андрей Царев от 12в клас, Гергана Терзиева от 12б клас, Никола Мароков, Стефана Масурска, Веселина Чаушева, Цонка Чаталбашева, Катерина Царева от 11в клас, Лъчезар Цанков от 9в клас и Хрисияна Гогова от 9г клас, за озвучаването и осветлението отговаряше Ивайло Пашамов от 11в клас, а ръководител на групата и автор на сценария беше Ана Николова – учител по немски и испански език. Тази година трупата работеше по проект “Твоят час”, а от своя страна фестивалът беше организиран и финансиран от Гьоте Институт, Фондация “Ханс Зайдел” и немското посолство, с участието на Министерство на образованието, написаха на страницата си в социалната мрежа от гимназията.

Награждаването се състоя на 22 април в Младежкия дом на град Монтана. Шест училища получиха 4 групови и 3 индивидуални награди и ние сме горди да споделим с вас, че Ния Кокарова заслужи едната от тях – наградата за най-добра женска роля.

Поздравяваме Ния и цялата трупа за това, че отново достойно представиха училището ни на фестивала! Припомняме, че това е вторият им приз, след като миналата година спечелиха наградата за най-добър авторски сценарий.

Желаем на всички участници да запазят трудолюбието и ентусиазма си и да постигат още много творчески успехи, а не на последно място – да не спират да се забавляват, докато изучават немски език!

С удоволствие ви съобщаваме, че на 10 май ще имате възможност да видите всичките ни театрални постановки на чужди езици от тазгодишните училищни фестивали на смолянска сцена.

Вирни се горе