Творческа вечер с журналиста Румен Стоичков

 Творческа вечер с журналиста Румен Стоичков

Творческа вечер с радиожурналиста и писател Румен Стоичков проведе Регионална библиотека „Николай Вранчев” със смолянската общественост. Срещата се състоя в Клуба на дейците на културата.

Кратко представяне на автора направи Светлана Хаджиева – зав.-отдел „Справочно-библиографски и краезнание”. Румен Стоичкове роден в София. От 1988 г. работи в БНР, а първите му анкети, интервюта и репортажи са за Радио България. Сътрудничи като репортер на предаването „12+3” по програма „Хоризонт”, в чийто екип е назначен през май 1992 г. Има стотици репортажи за малки градчета и селца, манастири, рухващи църкви, психиатрични болници, домове за възрастни хора, сиропиталища, болници, читалища и т.н. Приоритет в тази му дейност е да покаже проблемите в места, които държавата или местната власт са забравили, да посочи пътя към тяхното решаване, да помогне, да укори, да предизвика обществена дискусия… Той е и дългогодишен водещ на „Нощен хоризонт”, имащ зад гърба си над 1100 предавания. От 2008 г. е главен редактор на детското списание „Аз съм българче”. Носител е на много награди, съобщиха от културната институция.

За себе си Румен Стоичков казва, че обича да снима и да пътува. Винаги когато пътува носи със себе си диктофон и фотоапарат и по този начин границата между туризма и журналистиката се е размила.

Той е автор на стотици публикации във вестници и списания, част от които са поместени в книгите „Преди забравата”, „Из стръмнините на България” и „Някъде там”. В тях той е публикувал информации за родопските селища Кутела, Златоград, Триград, Стикъл, Гьоврен, Могилица, Широка лъка и др. места от Родопите. В приятелски разговор и с много снимков материал, в Смолян радиожурналистът представи най-новата си книга „Сърце на длан”. Тя предизвика интерес и присъстващите на срещата задаваха много въпроси, на които авторът отговори подробно. Той обясни, че през всички години, в които е събирал своите материали е разговарял със стотици хора, чул е много легенди и предания за различните населени места и така е сътворил своите разкази, описани в книгите. Герои в неговите книги са обикновените хора от откъснати селища, най-вече от планината, забравени от политици и управляващи. В своите книги, авторът е описал и трудолюбивите хора от Родопите – Солища, Стикъл, Вишнево, Широка лъка, Гьоврен и др. Публикувани са и интервюта с родопската певица Валя Балканска, известният родопчанин Костадин Дурев и др.

Всички книги на Румен Стоичков са вече в Регионална библиотека и са на разположение на нашите читатели.

Вирни се горе