Тодоровден в Момчиловци събра стотици в народни носии

Тодоровден в Момчиловци събра стотици в народни носии

За 21 път Момчиловци събра стотици жители и гости, за да отбележат заедно, с много емоции и добро настроение, Тодоровден. Празникът започна с традиционното шествие на конете, предвождано от иконата на св. Тодор. Отец Николай Рангелов благослови конете и ги напръска със светена вода. Според момчиловската легенда, кушиите на Тодоровден се правят за здраве и берекет на селото, да няма мор по планината и по хората. Празникът поставя началото на пролетта и кани лятото да дойде. „Момчиловци ревностно пази народната култура, традициите и българщината, затова съм щастлива, че днес заедно облякохме народни носии, които правят празника ни още по-красив. С цялата магия на шевиците, гайтаните и шарките, показваме любовта си към родното място и всичко българско“, каза кметът на селото Сийка Суркова. Тя обяви новината, че само след два месеца Момчиловци ще бъде център на здравно-духовен туризъм. За тази идея селото получава подкрепа от д-р Тотко Найденов – председател на клуб „Родопско здраве“ и главен редактор на в-к „Български лекар“ и от туроператорска фирма на Мария и Иван Цветкови. „Сертификатът, който ще получим за правото селото ни да носи това звание ще бъде подписан от 14 академици, професори, доценти и лекари. Заради отрицателната йонизация на въздуха ни, киселото мляко, здравословната кухня, духовността в Момчиловци ще се възстановяват хора след онколечение, диабет, хипертония, белодробни болести, затлъстяване и депресии.

Стотици жители и гости на Момчиловци станаха свидетели на стародавните традиции и конкурсите за конете – най-бърз, най-красив, най-силен, най-тежък кон.

Главният организатор на този хубав празник е председателят на Дружеството на конярите в селото Тодор Попсавов, с помощта и подкрепата на читалище „Светлина”, кметство Момчиловци, община Смолян, конната база в Левочево и много спонсори.

Попсавов представи конете и участниците в тазгодишната кушия, а след това обяви началото на състезанията. За победителите имаше и награди. Новото тази година бе призива на организаторите всички да облекат народни носии, а за най-красивите, автентичните и оригинални българи с народни костюми имаше и награди.

Празничната програма продължи с кръшни хора на площада на селото.

Тодоровден в село Момчиловци се празнува всяка година от 1996 година насам. Първи инициатори на празника са Тодор Попсавов – председател на Дружеството на конярите, Дора Янкова, тогава кмет на с.Момчиловци, отец Константин Канев, Златка Кисова – бивш секретар на Народно Читалище „Светлина”. Тогава в селото имало 8 коня, в кушиите се включват 4 от тях. Днес в селото има 27 коня. От 2011 г. редовно участие в празника взема и Конната база в с. Левочево.

Верни на стила си и на мотото на празника – „Хубав кон и хубава жена не са за сиромах човек”, жителите и гостите на Момчиловци се смяха на лакърдии и закачки, забавляваха се от сърце.

Още снимки в “В Обектива”

Вирни се горе