Талантите от ДГ „Радост” се завърнаха с първо място от Националния фолклорен конкурс „Орфеево изворче

Талантите от ДГ „Радост” се завърнаха с първо място от Националния фолклорен конкурс „Орфеево изворче

Малките възпитаници на ДГ „Радост” от смолянския квартал Устово се представиха отлично и се завърнаха с първо място от проведения в Стара Загора Национален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче”, който се проведе от 23 до 25 март т.г. Талантливите малчугани изправиха публиката на крака и получиха бурни аплодисменти след като представиха „Танц на мегдана”, който е по хореография на Олга Келевска. 13-те деца бяха облечени в автентични родопски носии и представиха богатството на родопския фолклор. Престижното петчленно жури заслужено им даде първа награда в Първа възрастова група от 4 до 7 годишна възраст.

За да стане факт нашето участие искам да благодаря на ръководството на община Смолян, което пое всички разходи по пътуването, престоя, храната, нощувките и таксата за участие на нашите деца, родителите, които ги придружаваха и персонала от детската градина, съобщи временно-изпълняващия длъжността директор на детското заведение Донка Русинова. Общината даде възможност да децата да се изявят и да покажат колко са талантливи, посочи още директорката. Над 1000 участници се включиха в Осемнадесетото издание на Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче”, който се проведе под патронажа на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Конкурсът се организира от община Стара Загора и Национален музикално – фолклорен съюз „Орфеево изворче”. На три сцени се изявиха фолклорни групи и индивидуални изпълнители от различни жанрове на фолклорното изкуство.

Целта на конкурса да се пази и обогатява българския автентичен фолклор и традициите на народно-песенното и инструментално изкуство.

Вирни се горе