Снощи се проведе среща-разговор с писателката Мона Чобан

Снощи се проведе среща-разговор с писателката Мона Чобан

Регионална библиотека “Николай Вранчев” – Смолян съвместно с Клуба на дейците на културата – Смолян представиха снощи пред смолянската общественост писателката Мона Чобан.

Пред многобройната публика, Дарина Славова – библиотекар в отдел “Краезнание” представи авторката и нейните книги – „Сексът не е повод за запознанство“, „Никакви мъже повече!..до следващия“, „Раз Два Три“, „Париж 18“ и „Доста“. А актьорът Никола Пашов прочете откъси от творбите й и даде думата на гостите да зададат своите въпроси към Мона Чобан, съобщиха от библиотеката.

За публиката бе любопитно защо една българка от Плевен, която живее в Париж, избра изоставеното от местните село Киселчово и от две години организира различни прояви, опитвайки се да съживи традициите и обичаите на нашите баби.

В Киселчово Мона Чобан открива спокойствието и тишината, която я зарежда и и дава идеи и вдъхновение за творчески изяви. От Родопите са и героите на последната й книга „Доста”, която провокира читателите в цялата страна. Художникът-сценограф Сергей Горянски обясни пред смолянчани, че има идея да се създаде филм по романа в 3D формат, който ще покаже Родопите пред света.

Писателката разказа, че с интерес слуша преживяванията на хората от селото, които претворява в своите разкази и книги. Не скри, че има много идеи и подготвя да издаде нова творба с истории, „откраднати” от нейните разказвачи.

След срещата авторката получи много поздравления и прикани гостите да посетят творческите ателиета, които предстоят.

Мона Чобан има две къщи в смолянското село Киселчово, които през последните години ремонтира и организира ателиета и проект “Родопски тайни за чисти души и къщи”.

Ателие за варене на сапун се проведе наскоро под вещото ръководство на Галина Ганова, преподавател в Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян.

Предстоят още интересни прояви до края на този месец.

Вирни се горе