Смолянски гайдари обраха призовите места на ІІІ Гайдарско надсвирване в Равногор

Смолянски гайдари обраха призовите места на ІІІ Гайдарско надсвирване в Равногор

Събитието се провежда под патронажа на Валя Балканска

Гайдари от Смолянска област обраха призовите места в Третото Гайдарско надсвирване в село Равногор, общ. Брацигово. То се проведе през почивните дни с местността „Свети Илия” над селото.

Целта на събитието е да популяризира родопския фолклор, да извисява любовта към българското народно творчество в сърцата на млади и стари, като така бъдат възраждани и запазвани традициите и духа на българския народ. Основни организатори на надсвирването са Петър Казаков, Петър Янев и Михаил Мерджанов.

„Да сте живи и здрави родолюбци, да сте живи и здрави родополюбци. Не случайно гайдата е символ на Родопа планина, на България, неслучайно гласът на Валя Балканска лети в Космоса, нека се гордеем че сме българи, че сме родопчани да се гордеем с любовта си към гайдата, към народното творчество, към това което ни прави още повече българи”, каза Мерджанов. Гайдарското надсвирване в село Равногор се провежда под патронажа на именитата певица Валя Балканска. Тя пожела на всички много здраве и весел празник.

„Нека гайдата ехти не само в Равногор, а в целия свят, дори и в Космоса. Родопа е навсякъде, радвайте се, веселете се и обичайте нашата планина”, каза Валя Балканска.

През целия ден певицата бе обградена от стотиците си почитатели, които искаха да се снимат с нея, а за всички тях, след надсвирването пя от душа и сърце, под съпровода на Петър Янев.

В надсвирването участваха близо петдесет гайдари от Смолян, Мадан, Чепинци, Пловдив, Равногор…, разделени в три възрастови групи – до 14 години, от 15 до 21 и над 21 години. Жури в състав Костадин Илчев, Тодор Кайков и Петър Янев оцени най-добрите.

В първа възрастова група първото място си поделиха Димитър Дърмонев и Костадин Кисьов от Смолян, съответно на 9 и на 10 години. И двамата възпитаници на ДЮФА към читалище „Христо Ботев”, с ръководител Костадин Илчев.

Във втора възрастова група на първите три места се наредиха съответно Николай Дидонев – 15 г. от Мадан, Денис Дурев – 15 г. и Даниел Драгостинов – 16 г. и двамата от Чепинци. В трета възрастова група първенец стана 32-годишният Васил Балабанов от Широка Лъка. На второ място е Костадин Тодоров – на 22 години от Смолян. Най-възрастният участник също бе от Смолян – популярният и атрактивен гайдар бай Стойо Чонгаров.

Водеща на надсвирването бе примата на родопския хумор Веселина Бабаджанкова, която освен, че представяше участниците, разсмиваше зрителите със своите лакърдии.

За всички участници в надсвирването бяха подготвени грамоти. Събитието се провежда благодарение на Фондация ”Гайдарско надсвирване – Равногор”, нейните дарители, община Брацигово, Кметство – с. Равногор.

Вирни се горе